Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství I. (KOS / P1OSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P1OSE - Ošetřovatelství I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika OP a jeho historický vývoj, 1. Fáze OP-posuzování-sesterská anamnéza, fyzikální vyšetření.Diagnostika - druhá fáze OP, analýza údajů, formulování ošetřovatelských diagnóz, NANDA taxonomie.Plánování - třetí fáze OP, plánování, stanovení priorit, cílů, intervencí, sestavení plánu ošetřovatelské péče.Realizace ošetřovatelské péče - čtvrtá fáze OP, typy sesterských činností,vyhodnocení-pátá fáze OP,validizace plánu ošetřovatelské péče.Potřeby člověka (obecně), potřeby nemocného člověka.Potřeba dýchání. Faktory ovlivňující okysličování. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k potřebě dýchání.Potřeba výživy-základní živiny, faktory ovlivňující výživu. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k potřebě výživy.Potřeba tělesné mobility. Aktivita a cvičení. Pády. Hodnocení úrovně soběstačnosti nemocného. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k potřebě pohybu.Potřeba vyprazdňování, poruchy vyprazdňování moči a stolice. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k potřebě vyprazdňování.Potřeba tělesné hygieny. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k potřebě hygieny.Potřeba odpočinku a spánku. Faktory ovlivňující spánek, poruchy spánku. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k poruchám spánku.Potřeba být bez bolesti. Pohoda. Akutní a chronická bolest. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k bolesti.Potřeba bezpečí a jistoty - faktory ovlivňující bezpečí a jistotu, psychická odezva na neuspokojení potřeby. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se na potřebu bezpečí a jistoty.Potřeba sebekoncepce, sebeúcty, seberealizace - faktory ovlivňující sebekoncepci a sebepojetí. Ošetřovatelské diagnózy vztahující se k potřebám sebekoncepce.Ošetřovatelský proces - práce s kazuistikou, vypracování anamnézy, analýza problémů na základě anamnézy, formulace ošetřovatelské diagnózy, seřazení diagnóz dle priorit.Ošetřovatelský proces - praktický nácvik, formulace výsledných cílů, intervencí a zhodnocení.Potřeba dýchání - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba výživy - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba tělesné mobility - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba vyprazdňování - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba odpočinku a spánku - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba být bez bolesti. - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba bezpečí a jistoty - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.Potřeba sebekoncepce, sebeúcty, seberealizace - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz, formulace výsledných cílů a intervencí.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti o ošetřovatelském procesu a jeho jednotlivých fázích. Naučí se prakticky používat metodu ošetřovatelského procesu a orientovat se v jeho jednotlivých fázích. Seznámí se s problematikou lidských potřeb. Získá informace o základních bio-psycho-sociálně-duchovních potřebách člověka. A osvojí si vědomosti a dovednosti nezbytné pro uspokojování individuálních potřeb jedince.

Literatura

ŠAMÁNKOVÁ, M. Lidské potřeby ve zdraví a nemoci aplikované v ošetřovatelském procesu. Praha: Grada, 136 s., 2011. INTERNATIONAL NANDA. Ošetřovatelské diagnózy: Definice a klasifikace 2012-2014. Praha: Grada, 584s. T. Heather Herdman, 2013. TÓTHOVÁ, Valérie a kol. Ošetřovatelský proces a jeho realizace. 2.vyd. Praha: Triton, 225s., 2014. PLEVOVÁ , Ilona a kol. Ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2011. TRACHTOVÁ, Eva a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 2.vyd. Brno: IDV PZ, 186s., 2013. MAREČKOVÁ, Jana. NANDA - International diagnostika v ošetřovatelském procesu, NIC a NOC klasifikace. Ostravská univerita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta., 80 s., 2006. PLEVOVÁ , Ilona a kol. Ošetřovatelství II. Praha: Grada, 224 s., 2011.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách, 80% na cvičeních.

Garant

Mgr. Hana Ochtinská

Vyučující

Mgr. Hana OchtinskáMgr. Hana Ochtinská