Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět První pomoc a ošetřovatelství (KOS / P1PPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P1PPO - První pomoc a ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní terminologie ošetřovatelství, ochranně-léčebný režim.Polohy nemocných, hygienická péče, dekubity.Protiepidemický režim. Dezinfekce. Příprava pomůcek ke sterilizaci, sterilizace, dokumentace sterilizace.Potřeby nemocného v ošetřovatelské péči.Základní fyziologické funkce a jejich sledování.Postup při přijímání nemocných.Péče o lůžko, hygienická péče, polohy nemocných, polohování, dekubity, opruzeniny.Manipulace s nemocnými: posouvání nemocného, otáčení nemocného, přenášení nemocného, posazování nemocného. Pomoc při svlékání a oblékání, manipulace s těžce nemocnými a raněnými.Sledování fyziologických funkcí.Pomůcky k jednomu použití. Zásady zacházení se sterilním materiálem. Základní chirurgické nástroje. Převazování ran. Příprava sterilního stolku.Obvazy, obvazový materiál.Odborná předlékařská první pomoc včetně základních postupů ke zvládnutí reakcí po podání kontrastních látek.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o ošetřovatelských činnostech. Jde zejména o činnosti zaměřené na uspokojování biologických, psychologických i sociálních potřeb pacientů a klientů změněných nebo vzniklých v souvislosti s poruchou zdravotního stavu. Student umí poskytnout první pomoc.

Literatura

Česká resuscitační rada. Dostupné z: http://www.resuscitace.cz/. KELNAROVÁ J. a kol. První pomoc I - Pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2012. KLEMENTA B. Resuscitace ve světě nových guidelines. Olomouc: Solen, 2011. POKORNÝ J. Lékařská první pomoc. Praha: Galén, 2010. BYDŽOVSKÝ J. Předlékařská první pomoc. Praha: Grada, 2011.

Požadavky

- povinná 80% účast na všech seminářích- splnění písemného testu

Garant

Mgr. Markéta Papršteinová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Papršteinová, Ph.D.Mgr. Markéta Papršteinová, Ph.D.Mgr. Vlastimila SemencováMgr. Květoslava Štěpánková