Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie a mikrobiologie. Hygiena (KOS / P2EMH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P2EMH - Epidemiologie a mikrobiologie. Hygiena, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cesty přenosu infekčních onemocnění, články epidemického procesu.Specifika šíření infekčních onemocnění v podmínkách armády a za krizových situací.Epidemiologické šetření v ohnisku epidemie.Protiepidemická opatření v polních podmínkách.Odběr, manipulace a transport biologického materiálu.Riziko importu nebezpečných nákaz, opatření při výskytu.Rizika infekčních onemocnění při pobytu vojsk v zahraničí.Význam a základní zásady prevence infekčních onemocnění - očkování.Epidemiologie střevních přenosných onemocnění.Epidemiologie respiračních přenosných onemocnění, prevence šíření v krizových situacích.Epidemiologie parazitárních přenosných onemocnění, prevence šíření v krizových situacích.Epidemiologie virových hepatitid, prevence šíření v krizových situacích.Epidemiologie nákaz přenosných ze zvířete, prevence šíření v krizových situacích.Možnosti dekontaminace v polních podmínkách.Možnosti dezinfekce.Možnosti dezinsekce v polních podmínkách.Příprava pitné vody.Hygienické zabezpečení vodou polních podmínkách a v mimořádných situacích.Rizika způsobená faktory prostředí a vliv fyzikálních faktorů na fyzickou výkonnost.Hygienické zabezpečení stravování v polních podmínkách a v mimořádných situacích.Nezávadné odstraňování odpadních látek.Biovak, ochranný oblek, dezinfekce, sterilizace (praktické ukázky).Vyšetření nezávadnosti a kvality pitné vody.Závěrečný seminář.

Získané způsobilosti

Absolvent zná cesty přenosu infekčních onemocnění a články epidemického procesu, možnosti dekontaminace, desinfekce, desinsekce v polních podmínkách, vyšetření kvality a nezávadnosti pitné vody.

Literatura

KOMÁR A., MARTINÍK K. a kol. Působení vybraných zevních faktorů na organizmus. VLA JEP Hradec Králové, 1993. ŠINDELÁŘ R. et al. Vojenská epidemiologie, dezinfekce, sterilizace a dekontaminace. FVZ, Hradec Králové, 2006. TICHÁČEK B. Základy epidemiologie. Galén, Praha, 1997. FASTER P., MAKARIUS R., POŠTA V. a kol. Báňské záchranářství II. Montanex a.s., 2004. VEJVODOVÁ M. a kol. Hygienické zabezpečení zásobování vojsk vodou. VLA JEP Hradec Králové, 2000. HAVLÍK J. et al. Infekční nemoci. Praha, Galén, 2002.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Peter Bednarčík, CSc.prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.