Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie a speciální farmakologie (KOS / P2FAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P2FAR - Farmakologie a speciální farmakologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět farmakologi,členění, základní pojmy.Základy farmakodynamiky a farmakokinetiky.Látky ovlivňující periferní a centrální nervový systém.Léčiva ovlivňující bolest a zánět.Léčiva ovlivňující hladký sval.Látky ovlivňující kardiovaskulární systém.Léčiva ovlivňující GIT a močový systém.Léčiva u chorob dýchacích cest.Antimikrobiální látky, antivirové látky.Léky, třídění, skupiny léčivÚčinky na molekulární úrovni, na úrovni tkání asystémůFarmakokinetické děje, farmaokinetické parametryFaktory ovlivňující organismus na podaný lékReakce nemocného na podaný lék, indikace, kontraindikaceUvedení nového léčiva pro léčebné využitíPřípravky desinfekci, antiseptikaLékové intoxikace - možnosti léčkyZávěrečný seminář formou PP prezentace studentů na téma:Lékové nebo látkové intoxikace - příznaky, diagnostika, předlékařská pomoc.

Získané způsobilosti

Student zná základní skupiny léků, jejich indikace, kontraindikace, žádoucí i nežádoucí účinky. Je schopen rozlišit příznaky lékových intoxikací a zná postup předlékařské pomoci.

Literatura

MARTÍNKOVÁ, J. A KOL. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1365-4.LÜLLMANN, H. A KOL. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2004.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách, seminářích a cvičeních.Splnění zadané písemné práce.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.