Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hygieny, epidemiologie, prevence (KOS / P2HEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P2HEP - Základy hygieny, epidemiologie, prevence, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do oboru hygiena a epidemiologie. Zdravotní stav populace ČR. Zevní a vnitřní faktory ovlivňující zdravotní stav. Metody vyšetřování zdravotního stavu. Epidemiologické studie. Projekty podpory zdraví.Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Obranné systémy organismu. Individuální vnímavost.Hodnocení zdravotních rizik. Klasifikace karcinogenů dle IARC. Hygienické zásady pro práci s karcinogeny.Kategorizace práce a vyhlašování rizikových prací, význam. Hodnocení rizika práce na zdravotnických pracovištích. Periodické preventivní prohlídky.Hygienická problematika expozice hluku, vibracím, prachu,dlouhodobému nadměrnému jednostrannému zatížení. Zdravotní důsledky. Možnosti prevence. Ergonomie.Účinky ionizujícího a neionizujícího záření na organismus. Možnosti prevence.Hygienická problematika pitné vody. Alternativy volby pitné vody.Hygiena výživy (rizika přímá). Pyramida zdravé výživy. Strategie ozdravění výživy.Biologická a chemická kontaminace potravy. Additivní látky v potravě.Hygiena dětí a dorostu. Hodnocení tělesného vývoje dětské populace. Zevní a vnitřní faktory ovlivňující tělesný rozvoj. Hygiena pedagogického procesu.Hygienické aspekty vnitřního prostředí: vlhkost, teplota, osvětlení, chemická kontaminace (včetně problematiky expozice formaldehydu, radonu a azbestu).Primární a včasná sekundární prevence srdečně-cévních onemocnění. Populační a individuální strategie. Použití tabulky koronárního rizika v primární prevenci ICHS. Náplň preventivních prohlídek praktického lékaře.Hodnocení výživového stavu. Prevence obezity.Primární a včasná sekundární prevence vybraných nádorových onemocnění - karcinom plic, prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku, kůže a prostaty.Problematika tabakismu. Prevalence kouření v ČR. Zdravotní důsledky. Možnosti zdravotní prevence - peer programy, Program 4 P, náhradní terapie nikotinem.Problematika nozokomiálních nákaz. Faktory podmiňující vznik a šíření. Hygiena provozu, provozní řád (včetně nakládání s nemocničním odpadem).Pracovní rizika a choroby z povolání ve zdravotnictví. Rizika fyzikální, chemická (včetně genotoxických), infekční, nadměrná fyzická a psychická zátěž (zdroje zvýšené psychické zátěže na pracovišti, syndrom vyhoření). Možnosti prevence.Pohybové aktivity v prevenci onemocnění v důsledku civilizačních vlivů a dlouhodobé jednostranné pracovní zátěže. Příklady kompenzačních pohybových programů. Hodnocení tělesné zdatnosti. Atributy pohybového režimu (objem, struktura, intenzita, frekvence).

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v oblasti ochrany a podpory zdraví na pracovištích (se zvláštním zřetelem na hygienu nemocniční), v prevenci vybraných civilizačních onemocnění.

Literatura

BENCKO,V et al. Epidemiologie. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0383-7.BENCKO,V. et al. Hygiena. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-7184-551-5.KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence II. - Výživa, V. - Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovních procesů, VI. - Prevence poruch zdraví dětí a mládeže, VII. Doporučené preventivní postupy v primární péči. GOPFERTOVÁ, D. et al. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. Praha : Triton, 2002. ISBN 80-7254-223-0.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.

Garant

doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.