Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie, epid., imun. a hygiena (KOS / P2MEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P2MEI - Mikrobiologie, epid., imun. a hygiena, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do lékařské mikrobiologie.Morfologie mikroorganizmů, taxonomie, metabolismus.Mikroskopická technika, odběr materiálu.Mikroflóra lidského těla, vztahy mikrobů a hostitele.Epidemiologie, statistické metody, procesy šíření nákaz.Zásady boje proti infekčním onemocněním, antibiotika a chemoterapeutika.Imunita, onemocnění imunitního systému.Sérologické vyšetřovací metody.Respirační a gastrointestinální infekce.Antropozoonózy, venerické nákazy.Nosokomiální infekce.Lékařská mykologie.Preventivní lékařství, veřejné zdravotnictví, programy podpory zdraví, determinanty zdraví,kvality života.Životní styl, správná výživa, pohybová aktivita, psychická zátěž, drogové, lékové a alkoholové závislosti.Životní a pracovní prostředí, ovzduší, hygiena vody.Hygiena výživy, vyvážené složení stravy, energetická hodnota stravy, cizorodé látky.Hygiena zdravotnických zařízení, osobní ochranné pomůcky, manipulace se stravou, prádlem, odpady, prevence nosokomiálních a profesionálních nákaz.Odběr materiálu a základní druhy barvení.Mikroskopická technika, živné půdy a roztoky.Sérologické vyšetřovací metody.Osobní ochranné pomůcky.Interpretace laboratorních nálezů.

Získané způsobilosti

Student chápe souvislosti vzniku a šíření infekčních nákaz, dovede zvolit vhodná epidemiologická opatření vedoucí k potlačení vzniku těchto onemocnění a vhodné postupy u pacienta. Zná správné zásady odběru a transportu biologického materiálu. Orientuje se v otázkách prevence a zdravého životního stylu, hygieny výživy, pracovního a životního prostředí a hygieny zdravotnických zařízení.

Literatura

SCHINDLER, J. Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. BEDNÁŘ, M. A SPOL. Lékařská mikrobiologie. 1. vyd. Praha: Marvil, 1996. VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2001. VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2003. GÖPFERTOVÁ, D.; JANOVSKÁ, D.; DOHNAL, K. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. Učebnice pro střední a vyšší odborné zdravotnické školy. 2. vyd. Praha: Triton, 1999. HORÁČEK, J. A SPOL. Základy lékařské mikrobiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2000.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.