Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (KOS / P2PAG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P2PAG - Patologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do oboru patologie, práce na patologicko - anatomickém oddělení, zásady práce s bioptickým materiálem.Příčiny nemocí, prevence, etiopatogeneze onemocnění.Regresivní a metabolické změny, zánět, nekróza, gangréna, atrofie. Zánět.Zánět. Obecné projevy zánětu. Zánět nespecifický a specifický.Progresivní změny, regenerace, reparace, hypertrofie, hyperplazie, dysplazie, transplantace.Patologie kardiovaskulárního systému. Nemoci srdce a cév. Nemoci endokardu, myokardu a perikardu. Chlopenní vady. Ischemická choroba srdeční a její formy. Hypertenze a její projevy.Patologie plicního oběhu. Místní a celkové projevy poruch kardiovaskulárního systémuPatologie dýchacího systému. Nos, paranasální sinusy, nasofarynx. Hrtan a průdušnice. Plíce. Pleura.Patologie ledvin a vývodných cest močových.Patologie nervového systému. Ischemické změny CNS, nitrolební krvácení, edém mozku, záněty, nádory.Patologie ženského a mužského pohlavního systému. Patologie prsní žlázy.Demonstrace standardní klinické pitvy.Patologická onkologie. Nádorová onkogeneze. Rozdělení nádorů, základní typy nádorů.Patologie trávicího systému. Dutina ústní, zuby, slinné žlázy, hltan a tonsily, žaludek.Patologie trávicího systému.Tenké a tlusté střevo. Peritoneum.Patologie trávicího systému. Játra, žlučové cesty a pankreas.

Získané způsobilosti

Student chápe etiopatogenezi onemocnění, rozliší poruchy a změny na úrovni buněk, tkání, orgánů a organismu. Zná základní metody používané v patologii a zásady odběru a transportu biologického materiálu na vyšetření.

Literatura

Bartošová. Patologie pro bakaláře. Karolinum, 1996. Stříteský, J. Patologie. Učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium. 1. vyd. Olomouc, Epava 2001, 338 s.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách. 100% na seminářích.Možnost jedné absence s omluvou.

Garant

MUDr. Mária Hácová

Vyučující

MUDr. Mária HácováMUDr. Mária Hácová