Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KOS / P2SPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P2SPL - Sociální patologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah sociální patologie.Vandalismus, kriminalita,delikvence.Šikana, mobbing, bossing, bullying.Problematika domácího násilí.Sexuální deviace, úchylky.Závislosti.Národnostní menšiny.Extremismus, rasismus, interetnické konflikty.Fenomén náboženského sektářství.Rizikové chování dětí a mládeže - záškoláctví.Bezdomovectví.Negativní vlivy v rodinné výchově a její důsledky.Individuální práce a prezentace na daná témata z oblasti sociální patologie.Návštěva zařízení a diskuse s pracovníky.

Získané způsobilosti

Studující zná základní terminologii vědního oboru, bio-psycho-sociologické teorie vzniku sociálních deviací a jejich vzájemné interakce. Orientuje se v problematice konkrétních sociálně patologických jevů, tj. v oblasti chování a jednání narušujících a ohrožujících sociální fungování jednotlivců, skupin a společnosti.

Literatura

VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2008. FISCHER, S.; ŠKODA, J. Sociální patologie. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2781-3.KRAUS, B. Sociální patologie. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. SEKOT, A. Úvod do sociální patologie. Brno: Masarykova univerzita, 2010. STANKOWSKI, A. Nástin problematiky etopedie a sociální patologie. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2010. HRČKA, M. Sociální deviace. Praha: SLON, 2001. MUNKOVÁ, G. Sociální deviace. Praha: Karolinum, 2001. MATOUŠEK, O.; KOLÁČKOVÁ, J.; KODYMOVÁ, P. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2010.

Požadavky

Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

Mgr. Hana Janiková

Vyučující

Mgr. Hana JanikováMgr. Hana Janiková