Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie a toxikologie (KOS / P3FTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P3FTO - Farmakologie a toxikologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět farmakologie, základní pojmy.Základy farmakokinetiky.Základy farmakodynamiky.Co předchází zavedení léčiva do klinické praxe, etika testování léčiv.Přehled léčiv ovlivňujících vegetativní nervový systém.Přehled léčiv ovlivňujících centrální nervový systém.Bolest a možnost jejího farmakologického ovlivnění.Léčiva ovlivňující srdce a cévy.Léčiva používaná při onemocnění dýchacího systému, léčiva gastrointestinálního systému.Léčiva u onemocnění ledvin.Přehled antibiotik a chemoterapeutik.Přehled cytostatik.Desinficientia a antiseptika.Léková a drogová závislost.Základy toxikologie. Typy chemických látek, expozice, selektivní intoxikace.Vztah dávka - odpověď, prahová dávka, synergismus.Absorpce, distribuce, metabolismus a exkrece toxických látek.Typy odezvy organismu na toxickou látku.Toxikologie rostlinných a živočišných toxinů.Analytická toxikologie.Forenzní toxikologie.Lékové a látkové intoxikace, možnosti léčby, zápočtové prezentace.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s hlavními indikačními skupinami léčiv, riziky vedlejších a nežádoucích účinků a nejčastěji předepisovanými zástupci jednotlivých indikačních skupin. Studenti budou seznámeni se základy toxikologie významných chemických nox, jedů a toxinů na lidský organismus.

Literatura

LÜLLMANN, H.; MOHR, K.; HEJN, L. Barevný atlas farmakologie. Praha : Grada Publishing, 2007. MARTÍNKOVÁ, J. ET AL. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2007. PATOČKA, J. ET AL. Vojenská toxikologie. Praha: Grada, 2004. LÜLLMANN, H.; MOHR, K.; WEHLING, M. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2004. BALÍKOVÁ, M. Forenzní a klinická toxikologie. Laboratorní toxikologická vyšetření. Praha : Galén, 2004. HRDINA, V.; HRDINA, R.; JAHODÁŘ, L.; MARTINEC, Z.; MĚRKA. V. Přírodní toxiny a jedy. Praha : Koedice Galén - Karolinum, 2004. POKORNÝ, J. Urgentní medicína. Praha : Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.LINCOVÁ D., FARGHALLI H. a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha, Galén, s. 601, 2002. ISBN 80-7262-168-8.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Připravit a prezentovat na PC zadané téma s obsahem poskytování zdravotnické pomoci při předávkování léčivem nebo zasažení chemickou noxou.

Garant

prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.RNDr. Miroslav Pohanka, Ph.D.