Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hygieny a epidemiologie (KOS / P3HEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P3HEP - Základy hygieny a epidemiologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do oboru hygiena a epidemiologie.Podpora a ochrana veřejného zdraví.Hygiena výživy.Hygienické aspekty prostředí.Hygiena práce.Hygiena dětí a dorostu.Neinfekční nemoci hromadného výskytu.Primární a sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitu, osteoporózy a nádorových chorob.Infekční onemocnění, preventivní opatření. Nozokomiální infekce.Problematika závislostí. Preventivní a odvykací programy.Projekty podpory zdraví v ČR a ve světě.Význam pohybové aktivity a zdravotní prevence.Alternativní výživové směry, možná rizika, sestavení stravovacího plánu.Kompenzace nadměrné či jednostranné pracovní zátěže.Kouření - prevalence, rizika, odvykací programy.Programy zaměřené na prevenci nádorových onemocnění.Infekční onemocnění, preventivní opatření.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v oblasti ochrany a podpory zdraví na pracovištích (se zvláštním zřetelem na hygienu nemocniční), v prevenci vybraných civilizačních onemocnění.

Literatura

TUČEK, M. Hygiena a epidemiologie. Praha: Karolinum, 2012. BENCKO, V. a kol. Hygiena a epidemiologie. Praha: Karolinum, 2007. KOLLÁROVÁ, H. a kol. Vybrané kapitoly z epidemiologie. Olomouc: UP Olomouc, 2011. Kolektiv autorů. Manuál prevence v lékařské praxi. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost: současné poznatky a perspektivy léčby. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-831-7.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.

Garant

doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

Vyučující

MUDr. Lenka Kotingovádoc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.