Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hygieny a epidemiologie (KOS / P3HYE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P3HYE - Základy hygieny a epidemiologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do oboru hygiena a epidemiologie.Podpora a ochrana veřejného zdraví.Hygiena výživy.Hygienické aspekty prostředí.Hygiena práce.Hygiena dětí a dorostu.Neinfekční nemoci hromadného výskytu.Primární a sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitu, osteoporózy a nádorových chorob.Infekční onemocnění, preventivní opatření. Nozokomiální infekce.Problematika závislostí. Preventivní a odvykací programy.Projekty podpory zdraví v ČR a ve světě.Význam pohybové aktivity a zdravotní prevence.Alternativní výživové směry, možná rizika, sestavení stravovacího plánu.Kompenzace nadměrné či jednostranné pracovní zátěže.Kouření - prevalence, rizika, odvykací programy.Programy zaměřené na prevenci nádorových onemocnění.Infekční onemocnění, preventivní opatření.

Získané způsobilosti

Studující je schopen orientovat se v oblasti ochrany a podpory zdraví na pracovištích se zvláštním zřetelem na nemocniční hygienu. Studující se rovněž orientuje v prevenci vybraných civilizačních onemocnění.

Literatura

TUČEK. M. Hygiena a epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012. BENCKO, V. a kol. Hygiena a epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2007. KOLLÁROVÁ, H. a kol. Vybrané kapitoly z epidemiologie. 1. vyd. Olomouc: UP Olomouc, 2011. Státní zdravotní ústav. Manuál prevence v lékařské praxi. Dostupné z: http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost: současné poznatky a perspektivy léčby. 1. vyd. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

Splěnní povinné účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na cvičeních.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.