Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace a interaktivní procesy (KOS / P3KOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P3KOM - Komunikace a interaktivní procesy, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poruchy v interpersonální komunikaci, komunikace s problémovými typy jedinců (typy pacientů).Komunikace s klientem se závažným onemocněním, s umírajícím, s pozůstalými.Interkulturní komunikace.Specifika komunikace s klienty v různých vývojových etapách.Komunikace ve vybraných klinických oborech.Interkulturní komunikační problémy, prostředky usnadňující interkulturní komunikaci.Mezioborová komunikace.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice verbální i neverbální složky komunikace. Student aplikuje znalost získané v předmětu při běžné komunikaci zdravotnického personálu s pacienty/klienty.

Literatura

PRŮCHA, J. Interkulturní komunikace. Praha: Grada, 2010. KOLMAN, L. Komunikace mezi kulturami. Davle: Kemberg, 2007. VENGLÁŘOVÁ, M.; MAHROVÁ, G. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2006. MASTILIAKOVÁ, D. a kol. Komunikace s cizinci při poskytování zdravotní péče: Respektování jejich transkulturní/multikulturní odlišnosti v rámci českého právního řádu. Ostrava: Ostravská Univerzita, 2003. JANÁČKOVÁ, L., WEIS, P. Komunikace ve zdravotnické péči. Praha: Portál, 2008. MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada Publishing, 2003. PLEVOVÁ, I.; SLOWIK, R. Komunikace s dětským pacientem. Praha: Grada, 2010. WEISS, P.; JANÁČKOVÁ, L. Komunikace ve zdravotnické péči. Praha: Portál, 2008. KŘIVOHLAVÝ, J. Konflikty mezi lidmi. Praha: Portál, 2008. PLÁŇAVA, I. Průvodce mezilidskou komunikací: přístupy - dovednosti - poruchy. Praha: Grada Publishing, 2005.

Požadavky

Splnění povinné účasti na cvičeních, seminářích dle požadavků vyučujících.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

Mgr. Kristýna Šoukalová

Vyučující

Mgr. Kristýna ŠoukalováMgr. Zuzana Škorničková