Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ošetřovatelství (KOS / P4ZOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P4ZOS - Základy ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce a charakteristika oboru Ošetřovatelství.Vývoj ošetřovatelství v ČR a zahraničí.Profesní vzdělávání a kompetence.Profesní organizace v ošetřovatelství.Ošetřovatelský proces.Základní ošetřovatelské modely.Ošetřovatelská dokumentace a administrativní činnost ve zdravotnictví.Kvalita a bezpečnost zdravotní péče, indikátory kvality, management mimořádných událostí.Standardy a audity v ošetřovatelské péči.Akreditace, certifikace, celkové řízení kvality v ošetřovatelství.Ošetřovací jednotka.Základní potřeby člověka (obecně) a nemocného.Fyziologické potřeby - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz a cílů.Psychosociální potřeby - praktický nácvik, stanovení ošetřovatelských diagnóz a cílů.Ošetřovatelský proces - zpracování kazuistiky.Ošetřovatelská dokumentace - praktický nácvik.Ošetřovatelský standard a audit - praktický nácvik.

Získané způsobilosti

Studující získá teoretické znalosti o ošetřovatelském procesu a jeho jednotlivých fázích. Naučí se prakticky používat metodu ošetřovatelského procesu a orientovat se v jeho jednotlivých fázích. Dále se studující seznámí s problematikou lidských potřeb. Získá informace o základních bio-psycho-sociálně-duchovních potřebách člověka a také si osvojí vědomosti a dovednosti nezbytné pro uspokojování individuálních potřeb jedince.

Literatura

ŠAMÁNKOVÁ, M. Lidské potřeby ve zdraví a nemoci. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. PLEVOVÁ, I. a kol. Ošetřovatelství II. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006. TRACHTOVÁ, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 3. vyd. Brno: NCO NZO, 2013.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na cvičeních.Vypracování zadané písemné práce.

Garant

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra ErbenováMgr. Věra Erbenová