Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdravotnická (KOS / P5ZDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P5ZDR - Psychologie zdravotnická, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologie zdraví, kvalita života.Pojetí nemoci a jeho vývoj.Somatopsychické a psychosomatické vztahy, teorie stresu.Vnímání a interpretace příznaků nemoci.Prožívání nemoci v čase.Psychologické vlivy zdravotnického prostředí.Psychologická problematika bolesti a strachu.Psychologická problematika urgentních a mimořádných situací.

Získané způsobilosti

Student pochopí odlišnosti psychiky v nemoci, zná vliv zdravotnického prostředí na pacienta i zdravotníka a dovede eliminovat jeho negativní působení. Vysvětlí psychologickou podstatu vybraných onemocnění a vad, zná a aplikuje zásady psychologického přístupu k nemocným dospělým i dětem, handicapovaným, umírajícím a pozůstalým.

Literatura

ŘÍČAN, P. a kol. Dětská klinická psychologie. 4. vyd. Praha: Grada, 2006. BAŠTECKÁ, B. Klinická psychologie v praxi. 1. vyd. Praha: Portál, 2003. VYMĚTAL, J. Lékařská psychologie. 3. vydání, Praha: Portál, 2003. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2002. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. 2. vyd. Praha: Portál, 2003. TSCHUSCHKE, V. Psychonkologie. 1. vydání, Praha: Portál, 2004. KEBZA, V. Psychosociální determinanty zdraví. 1. vyd., Praha: Academia, 2005. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie: Nauka o umírání a smrti. 1. vyd. Praha: Galén, 2000. FALEIDE, A. et al. Vliv psychiky na zdraví. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. MATĚJČEK, Z. Výbor z díla (kapitola Dítě v nemoci a postižení). 1. vyd. Praha: Karolinum, 2005. ZACHAROVÁ, E. a KOL. Zdravotnická psychologie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007.

Požadavky

Splnění povinné 85% aktivní účasti na praktických cvičeníchSplnění písemného testuSplnění ústní zkoušky

Garant

PhDr. Zdeněk Hrstka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Hrstka, Ph.D.