Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychoterapie (KOS / P5ZPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P5ZPT - Základy psychoterapie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychterapeutické směry a školy.Historie a současné směry v psychoterapii - základní charakteristikaObecné otážky psychoterapie. Definice, charakteristika a cíle psychoterapie. Indikace pro psychoterapii. Psychoterapie v prevenci, léčbě a rehabilitaciÚčinné faktory psychoterapie. Terapeutický vztah a pracovní aliance. Proces změny v psychoterapii. Psychoterapeutický proces a ukončení léčby. Etika v psychoterapii. Výcvik v psychoterapiiMetody psychoterapie. Základní charakteristika, možnosti využití psychoterapeutických metod. Psychoterapie v léčbě, profylaxi a rehabilitaci. Zvláštnosti psychoterapie a její hlavní metody a prostředky u dětí a mládeže, psychoterapie u seniorů. Psychoterapeutická první pomoc a krizová intervence. Metody psychoterapie v nespecifické primární prevenci. Psychoterapie a rozvoj osobnosti

Literatura

VYMĚTAL, J. Lékařská psychologie. 3. vyd. Praha: Portál, 2003. SATIROVÁ a kol. Model růstu. Za hranice rodinné terapie. Brno: Cesta, 2005. PROCHASKA, J., NORCROSS, J.C. Psychoterapeutické systémy. Praha: Grada Publishing, 2000. VYMĚTAL, J. a kol. Speciální psychoterapie. 2. vyd. Praha: Grada, 2007. http://psychoterapie.fss.muni.cz/. http://www.pozitivni-psychologie.cz/clanky/doporucene-publikace.html. http://www.psychoterapeuti.cz/. KALINA, K. Psychoterapeutické systémy a jejich uplatnění v adiktologii. 1. vyd. Praha: Portál, 2010. VYBÍRAL, Z.; ROUBAL, J. a kol. Současná psychoterapie. 1. vyd. Praha: Portál, 2010. VYMĚTAL, J. Úvod do psychoterapie. Praha: Grada, 2010. KRATOCHVÍL, S. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.

Garant

PhDr. Evžen Panovský

Vyučující

PhDr. Evžen PanovskýPhDr. Evžen PanovskýMgr. Linda Říhová