Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní péče (KOS / P6KOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P6KOP - Komunitní péče, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Úvod do problematiky. Pojem komunita, jednotlivé definice komunit, chápání komunitní práce a komunitních principů v širším sociálně ekonomickém kontextu.Formy podpory zdraví z hlediska celospolečenského, zdravotnického, sociálního.Komunita v sociální práci, kompetence komunity.Vymezení pojmu komunitní práce, význam komunitní práce v oblasti sociální práce.Historie komunitní práce u nás a v zahraničí.Organizace komunitní práce.Pojem komunitní pracovník, principy a strategie vyjednávání, nejčastější chyby v komunikaci.Komunitní plánování, triáda, role v procesu komunitního plánování.Komunitní projekty neziskových organizací, výzvy, dotace, granty, princip fundraisingu.Novela zákona 108/2006, stěžejní legislativní změny.Ukončení předmětu, absolvování testu u studentů s vysokou absencí, udělování zápočtů, organizační záležitosti.Cvičení:Seznámení se strukturou praktických cvičení, rozdělení komunitních témat do skupin, informace týkající se jejich vypracování a další organizační záležitosti.SWOT analýza na vybrané téma, tvorba komentářů a výstupů.Jaké jsou nástroje pomoci pro osoby dlouhodobě a chronicky nemocné (formy zdravotní a sociální pomoci, NNO- nestátní neziskové organizace, svépomocné skupiny zabývající se danou cílovou skupinou v Pardubicích) celorepublikové nadace, společenství.Jaké jsou nástroje pomoci pro rodiny s dětmi, zmapování rodinných center, poskytované služby, vzájemná komparace v rámci Pardubic.Jaké jsou nástroje pomoci pro osoby trpící Alzheimerovou chorobou (formy zdravotní a sociální pomoci, NNO zabývající se danou cílovou skupinou, svépomocné skupiny) celorepublikové nadace a společenství.Jaké jsou nástroje pomoci o zdravotně postižené dítě (formy zdravotní a sociální pomoci dle věku dítěte, NNO zabývající se danou cílovou skupinou) celorepublikové nadace a společenství.Jaké jsou nástroje pomoci o klienta s duševním onemocněním (formy zdravotní a sociální pomoci, NNO zabývající se danou cílovou skupinou v Pardubicích) celorepublikové nadace a společenství.Porovnání a analýza Komunitního plánování ve 3 srovnatelných městech.Vyhotovení projektu na téma dle vlastního výběru, podaný na tiskopisech Magistrátu města Pardubic.Zmapování výzev a grantových programů v rámci ČR, dotační tituly.Ukončení předmětu, absolvování testu u studentů s vysokou absencí, udělování zápočtů, organizační záležitosti.

Literatura

KUTNOHORSKÁ, CICHÁ, GOLDMANN. Etika pro zdravotně sociální pracovníky. Praha: Grada. HARTL, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha: Slon, 1997. HANZLÍKOVÁ, A. Komunitné ošetrovatel stvo. Martin: Osveta, 2006. GABURA, J., PRUŽINSKÁ, J. Poradenský proces. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-155-7.GOJOVÁ, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava: Zdravotně sociální fakulta, 2006. JAROŠOVÁ, D. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V., et al. Člověk, prostředí, výchova. Brno: Paido, 2001. PROGRAMOVÝ TÝM PROJEKTU EQUAL 0076. Deset kroků procesem komunitního plánování. Metodický sešit 1: Deset základních kroků v procesu komunitního plánování a příprava prostředí pro pořízení komunitního plánu. Ústí nad Labem: Centrum komunitní práce, 2006. BROUKAL, P. Fundraising pro neziskové organizace. Praha: Grada, 2013. internetové odkazy: www.mmps.cz, www.mmr.cz, www.equalcr.cz. VASKOVÁ, V., ŽEŽULA, O. Komunitní plánování - věc veřejná. Jak zjistit co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci?. Praha: MPSV, 2002. MATOUŠEK, O. A KOL. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Kolektiv autorů. Průvodce procesem komunitního plánování. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, 2004.

Požadavky

Student musí splnit 60% účast na přednáškách. Omlouvá se pouze neúčast z vážných důvodů. V případě absence bude student absolvovat písemný test.Student musí splnit 80% docházku do praktických cvičení. V případě, že nebude splněna účast, bude muset student absolvovat písemný test. Podmínkou k udělení zápočtu je účast na seminářích, které budou mít převážně interaktivní charakter. Další podmínkou je skupinové vypracování a prezentace komunitního tématu na zvolené téma. Hlavním cílem je zmapování situace, analýza a vlastní návrh řešení v případě nefunkční či chybějící aktivity v rámci komplexu poskytovaných služeb. Prezentace by měly být doplněny o otevřené otázky pro ostatní studenty a měly by otevírat prostor pro diskuzi.

Garant

PhDr. Marie Macková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Dagmar DoležalováMgr. Bc. Dagmar Doležalová