Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické a psychologické aspekty oš. (KOS / P7EPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7EPA - Etické a psychologické aspekty oš., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Etická a filozofická východiska související se specializovanou ošetřovatelskou péčí.Etická problematika vybraných klinických oborů.Kvalita života v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče.Homeostatické, psychosociální a biobhaviorální teorie nemoci.Pomáhající profese - osobnostní profil, postoje a jejich formování.Vybrané kapitoly z thanatologie - péče o pečující.Respektování práv a důstojnosti klientů ve vybraném zdravotnickém zařízení.Interpersonální dovednosti specialistky v ose péči, faktory ovlivňující kvalitu života.Orientační diagnostika osobnosti klienta metodou pozorovánía rozhovoru.Etické problémy v ošetřování onkologicky nemocných.

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat získané poznatky a dovednosti, zvládá komunikaci s klienty různých osobnostních typů.

Literatura

OPATRNÁ, M. Etické problémy v onkologii. Praha: Mladá fronta, 2008. MUNZAROVÁ, M. Eutanazie nebo paliativní léčba. Praha: Grada, 2005. KOPŔIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2013. VOJTÍŠEK, Z. et al. Spiritualita v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2012. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie - Nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2000. MUNZAROVÁ, M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha: Grada, 2005. WEIS, P.et al. Etické otázky v psychologii. Vybrané kapitoly. Praha: Portál, 2011. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie moudrosti a dobrého života. Paha: Grada, 2009. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. BAŠTECKÁ, B.; GOLDMAN, P. Základy klinické psychologie. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách, cvičeních, semináříchZpracování zadané písemné práce.Splnění písemného testu.

Garant

PharmDr. Samuel Jindra

Vyučující

PharmDr. Samuel JindraPharmDr. Samuel JindraMgr. Linda Říhová