Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie a racionální farmakoterapie (KOS / P7FRF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7FRF - Farmakologie a racionální farmakoterapie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do farmakologie a základy farmakokinetiky.Základy farmakodynamiky, vztah dávky a účinku, způsob podání léku.Klinické třídění účinku léčiv, indikace, kontraindikace, interakce.Co předchází uvedení léčiva do klinické praxe, etika klinického zkoušení léčiv.Přehled farmakologie vegetativního nervstva.Přehled léčiv ovlivňujících motorické a senzitivní nervstvo.Úvod do farmakologie centrálního nervového systému, psychofarmaka.Léčiva u chorob dýchacích cest.Přehled léčiv srdečně-cévní soustavy.Přehled léčiv trávicí soustavy a poruch příjmu potravy.Farmakologie ledvin.Přehled protinádorové léčby.Ženské a mužské pohlavní hormony.Přehled protiinfekčních léčiv.

Získané způsobilosti

Student má přehled o hlavních indikačních skupinách léčiv, zná nejčastěji předepisované léčivé přípravky, jejich vedlejší a nežádoucí účinky na lidský organismus. Chápe a dovede vysvětlit základy farmakokinetiky. Orientuje se v etické problematice klinického zkoušení léčiv.

Literatura

KVĚTINA J., HERINK J., VOPRŠALOVÁ M. Farmakologie pro farmaceuty 1. díl. Brno, Veterinární a farmaceutická univerzita 2003 s. 105. KVĚTINA J., HERINK J., VOPRŠALOVÁ M. Farmakologie pro farmaceuty 2. díl. Brno, Veterinární a farmaceutická univerzita 1999 s. 194. KVĚTINA J., HERINK J., VOPRŠALOVÁ M. Farmakologie pro farmaceuty 3. díl. Brno, Veterinární a farmaceutická fakulta 2000 s. 233. Perlík F. Základy farmakologie. Dostálek M. a kol. Farmakokinetika. LINCOVÁ D., FARGHALLI H., A KOL. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha, Galén 2002 s. 601 (3-24, 24-41).

Požadavky

Splnění povinné 75% účasti na přednáškách, seminářích a cvičeních.Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc.doc. MUDr. Josef Herink, DrSc.