Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a epidemiologie II. (KOS / P7HAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7HAE - Hygiena a epidemiologie II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do oboru hygiena - historie oboru, náplň, cíle, legislativa.Hygiena komunální - životní prostředí, zdravotní nezávadnost vody, odpady.Hygiena práce I. - energetický výdej - monitorování, časový snímek dne, pracovní prostředí a zdraví.Hygiena práce II. - fyzikální a chemické noxy pracovního a životního prostředí, optimalizace pohybové aktivity, prevence úrazů.Hygiena výživy I. - energetická potřeba a spotřeba, bezpečnost potravin.Hygiena výživy II. - fyziologie výživy, nutriční podpora, hodnocení nutričního stavu, ovlivňování stavu výživy.Psychologie zdraví - psychohygiena, zvládání stresu.

Získané způsobilosti

Student prokáže komplexní pohled na možnosti posilování a pozitivního ovlivňování aktuálního zdraví, orientuje se v základních legislativních opatřeních, dovede zhodnotit nutričníh stav na individuální i populační úrovni.

Literatura

ŠMEJKALOVÁ J. a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství. Praha Karolinum 1999, s. 104. KLEINWÄCHTEROVÁ H, BRÁZDOVÁ Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, IDVPZ 2001 s. 102. PLACHETA Z., a kol. Zátěžová diagnostika v ambulantní a klinické praxi. Praha, Grada 1999 s. 276.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.doc. MUDr. Pavol Hlúbik, CSc.