Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a současnost ošetřovatelství (KOS / P7HPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7HPO - Historie a současnost ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky českého ošetřovatelství, opatrovnictví, historie špitálů, reformy v období osvícenství.Vliv válek na rozvoj ošetřovatelství u nás ve 2. polovině 19. století.České ošetřovatelství ve 20. století.Historie a současnost vzdělávání v ošetřovatelství.Koncepce současného českého ošetřovatelství, zákonná ustanovení, aktuální stav, změny, perspektivy do budoucna.Zajištění kvality péče v ošetřovatelství.Evidence based practice.Ošetřovatelská dokumentace, související právní normy, ošetřovatelská terminologie.Terminologie v ošetřovatelství, NANDA taxonomie II., NIC, NOC, aktuální stav.Tvorba standardu.Příprava auditu.Indikátory kvality péče a jejich sledování.Publikační a přednášková činnost v ošetřovatelství.Interní grantová agentura, resortní program výzkumu a vývoje MZ ČR. Výzkumné záměry.

Získané způsobilosti

Student zná osobnosti, které se zasloužily o rozvoj ošetřovatelství v historii i v současnosti, na základě poznání historie chápe současnost a perspektivy tohoto oboru. Dovede kriticky hodnotit a vytvářet si úsudek o ošetřovatelství jako vědecké i praktické disciplíně.

Literatura

STAŇKOVÁ M. České ošetřovatelství 7. Galerie historických osobností. Brno, IDVPZ 2001 s. 86. KAFKOVÁ V. Z historie ošetřovatelství. Brno, IDVPZ 1992 s. 185. HLAVÁČKOVÁ, L., SVOBODNÝ, P. Dějiny VFN v Praze 1790-2000. HLAVÁČKOVÁ, L., SVOBODNÝ, P. Pražské špitály a nemocnice. STAŇKOVÁ M. Z historie charitativní a řádové ošetřovatelské péče. Mimořádná příloha časopisu Sestra 2003, č. 6, s. 3 - 18.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce.Splnění písemného testu.