Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bolest v ošetřovatelství (KOS / P7LBO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7LBO - Bolest v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky paliativní péče a léčby bolesti.Základní principy multiprofesionálního a interdisciplinárního přístupu k nemocnému v paliativní péči.Koncept totální bolesti a utrpení.Monitorace bolesti a ostatních zdrojů utrpení nemocného.Fyziologické podklady vedení a vnímání bolesti.Základy farmakologie neopioidních analgetik.Základy farmakologie opioidů.Základy farmakologie sekundárních analgetik.Základy problematiky abúsu analgetik.Lokální anestetika a jejich užití v léčbě bolesti.Techniky intraspinální analgezie.Ostatní invazivní způsoby tlumení onkologické bolesti.Nefarmakologické postupy v tlumení onkologické bolesti.Neinvazivní cesty podání analgetik.Algeziologické vyšetření nemocného s onkologickou bolestí.Základy léčebné strategie u nemocných trpících onkologickou bolestí.Obtížně zvládnutelné bolestivé stavy.Zvláštnosti tlumení epizodických bolestí.Zvláštnosti akutních stavů v paliativní péči.Problematika střevní obstrukce.Problematika akutní dušnosti.Problematika agitovaného deliria.Patologické fraktury a náhlá neurologická postižení.Problematika refrakterních symptomů, analgosedace.Problematika rozhodovacího procesu v paliativní péči.Akutní, chronická bolest (projevy, bolestivé chování), zážitkový seminář.Chronická bolest - onkologická x neonkologická - rozdíly ve vnímání.Hodnocení bolesti (škálování, testy, tabulky, psychologické vyšetření,..).Metody aplikace analgetik, nežádoucí účinky analgetik a jejich ovlivnění sestrou.Nefarmakologické a alternativní metody léčby bolesti.Psychoterapeutické metody léčby bolesti (coping, nácvik zvládacích strategií,..).Význam bolesti v životě (sociální složka, životní styl, vliv rodiny na vnímání bolesti, ..).Zakladní rahabilitační a alternativní metody v léčbě bolesti.

Získané způsobilosti

Student zná jednotlivé typy bolestí, kvalitně hodnotí a sleduje bolest, je schopen aktivně využít nefarmakologické metody léčby bolesti. Student zná indikace a metody aplikace farmakologických přípravků k odstranění nebo zmírnění bolesti. Student rozpozná situace, které vyžadují plánovanou či bezprostřední hospitalizaci nemocného.

Literatura

HAKL, M. a kolektiv. Léčba bolesti. Současné přístupy k léčbě bolesti a bolestivých syndromů. Praha: Mladá fronta, 2011. VORLÍČEK J. a kolektiv. Paliativní medicína. Praha: Grada, 2004. KOLEKTIV AUTORŮ. Vše o léčbě bolesti. Příručka pro sestry. Praha: Grada, 2006. Časopis bolest. OCONNOR, M.; ARANDA, S. Paliativní péče pro sestry všech oborů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 70 % účasti na přednáškách, 80% na cvičeních.Splnění zadané zápočtové práce (prezentace problému+odevzdání problematiky v písmené podobě)Splnění ústní zkoušky.

Garant

doc. MUDr. Jaroslav Vaňásek, CSc.

Vyučující

PhDr. Kateřina Čermáková, DiS.doc. MUDr. Jaroslav Vaňásek, CSc.Mgr. Lucie Chrudimská