Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní medicína a dispenzarizace (KOS / P7PMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7PMD - Preventivní medicína a dispenzarizace, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky preventivního lékařství, definice zdraví, základní pojmy, podpora a rozvoj zdraví.Primární, sekundární prevence, cíle, úkoly, náplň, zaměření, zásady, preventabilní onemocnění.Programy podpory zdraví, zásady, cíle a priority, podpora a rozvoj zdraví, realizace programu, opatření.Národní program podpory zdraví, životní a pracovní prostředí, životní styl.Prevence neinfekčních nemocí, metabolická onemocnění, lokomoční aparát, duševní zdraví.Očkování historie, význam, stav v ČR a ve světě, očkování v budoucnosti, prevence infekční chorob.Dispenzarizace, základní pojmy, náplň práce, legislativní podklady, cíle a zaměření.Dispenzarizace, praktické naplňování, realizace v praxi, základní postupy a formy.

Získané způsobilosti

Student chápe a demonstruje odpovědnost za výchovu ke zdraví, je schopen aplikovat programy primárně preventivní péče do praxe a prokáže tvořivost v plnění jejich cílů a priorit. Zvládá metody primární a sekundární prevence a dispenzarizace.

Literatura

PROVAZNÍK K, KOMÁREK L. Prevence v primární péči. Praha, SZÚ 1997 s. 135. PROVAZNÍK K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha, SZU 1998 s. 622. Evropská řada Zdraví pro všechny č. 6. Zdraví 21 - Zdraví do 21. století. Praha 2001 s. 147.

Požadavky

Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.