Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současnost, perspektivy a historie oš. (KOS / P7SHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7SHO - Současnost, perspektivy a historie oš., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce současného českého ošetřovatelství, zákonná ustanovení, aktuální stav, změny, perspektivy do budoucna.Historické souvislosti vývoje českého ošetřovatelství. Významné osobnosti.Historie a současnost vzdělávání v ošetřovatelství.Historie a současnost profesních organizací.Kvalita a bezpečí péče, management rizik. Historie a současnost.Akreditace, certifikace, standardizace. Interní audit.Ošetřovatelská dokumentace, související právní normy, ošetřovatelská terminologie, ošetřovatelské modely. Historie a současnost.Sestry pamětnice. Zážitkový seminář a jeho analýzaAplikace ošetřovatelského modelu do ošetřovatelského plánu, do ošetřovatelské dokumentace. Kazuistika.Indikátory kvality péče, vyhláška 102/2012.Standardy. Procesní řízení. Analýza, tvorba.Příprava interního auditu.Prezentace seminární práce - rozhovor se sestrou pamětnicí

Získané způsobilosti

Student na základě poznání historie českého ošetřovatelství chápe současnost a perspektivy tohoto oboru. Dovede kriticky hodnotit a vytvářet si úsudek o ošetřovatelství jako vědecké i praktické disciplíně. Zná aktuální koncepci českého ošetřovatelství a orientuje se v zákonných ustanoveních vztahujících se k výkonu ošetřovatelské profese. Získané teoretické poznatky dovede aplikovat v praxi s cílem zvyšovat kvalitu ošetřovatelské péče.

Literatura

MARX, David a František VLČEK. Akreditační standardy pro nemocnice. 3. vyd. Praha: TIGIS, spol. s r. o, 2013. Česko. Vyhláška č. 102 ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče. In Sbírka zákonů České republiky, částka 39, s. 1737-1745, 2012. Česko. Vyhláška č. 98 ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci. In Sbírka zákonů České republiky, s.1666-1685., 2012. KUTNOHORSKÁ, Jana. Historie ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. Koncepce ošetřovatelství. Věstník MZ ČR, částka 9, vyd. září, 2004. ŠKRLA, Petr. Především neublížit: cesta k prevenci pochybení v léčebné a ošetřovatelské péči. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně,162, 2005. ŠKRLA, Petr a Magda ŠKRLOVÁ. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. 1. vyd. Praha: Grada, 199 s, 2008. PLEVOVÁ, Ilona a Regina SLOWIK. Vybrané kapitoly z historie ošetřovatelství. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita, 120 s, 2008. NIGHTINGALE, F. Kniha o ošetřování nemocných. Praha: J. Otto, 1874. ŠKRLA, Petr a Magda ŠKRLOVÁ. Kreativní ošetřovatelský management. 1. vyd. Praha: Advent-Orion, 477 s, 2003. KAFKOVÁ, V. Z historie ošetřovatelství. Brno: IDVPZ, 1992.

Požadavky

Splnění povinné 70% účasti na přednáškách.Zpracování zadané písemné práce.Splnění ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.Mgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.