Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace v ošetřovatelství (KOS / P7ZEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P7ZEC - Edukace v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní terminologie, typy edukace, vývoj edukace v ošetřovatelství, předpoklady edukace, právní normy, role sestry při edukaci, teorie učení.Edukační proces, posuzování edukanta, edukační potřeby, připravenost se učit, styly učení.Vývojová období edukanta od narození po stáří.Edukační strategie pro každé vývojové období.Motivace, spolupráce, chování klienta pro podporu zdraví, překážky v edukaci, gramotnost, nástroje k měření porozumění edukačním materiálům.Mistríkův vzorec obtížnosti textu, další vybrané testy.Edukant s handicapem a dalšími zvláštními potřebami.Strategie pro výuku klientů s handicapem a dalšími zvláštními potřebami.Cíl edukace.Bloomova taxonomie edukačních cílů.Edukace jednotlivce a skupinová edukace, metody prolomení ledu.Edukační proces - plán edukace.Edukační proces - realizace.Podpora efektivnosti edukace.Pozvání experta do edukační lekce.Používání otázek / zvládání otázek v edukační lekci.Zpětná vazba v edukační lekci.Technologie v edukaci.Hodnocení v edukaci - druhy evaluace.Edukační záznam v praxi.Zkušenosti s edukací - diskuze.Styl učení, připravenost se učit.Edukace v dětství, edukace dospělých, edukace v období stáří.Role rodiny v edukaci.Porozumění edukačním materiálům.Edukace klienta s handicapem a dalšími zvláštními potřebami.Cíle edukace.Edukační plán, edukační smlouvy. Příprava prostředí pro edukaci.Metody edukace.Hodnocení. Edukační záznam v praxi.

Získané způsobilosti

Student aplikuje poznatky a zkušenosti získané při přednáškách a cvičeních do praxe. Student umí získat edukační anamnézu. Student zvládá vypracování a použití edukace a edukačního programu u zdravých, nemocných a handicapovaných ve všech vývojových obdobích. Student zvládá vypracování edukace a edukačních programů pro sestry. Student úspěšně provádí evaluaci edukačního procesu. Student je schopen na edukaci pohlížet ze systémového hlediska.

Literatura

BENEŠ, MILAN. Andragogika. Praha: Grada, 2014. KUBEROVÁ, H. Didaktika ošetřovatelství. Portál, 2010. BASTABLE, Susan B. Essentials of patien education. Sudbury, Jones and Bartlett., 2006. ISBN 0-7637-4842-0.BASTABLE, Susan B. Nurse as educator: Principles of teaching and learning for nursing practice. Sudbury, Jones and Bartlett, 2006. JUŘENÍKOVÁ, P. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. PRŮCHA, JAN. Andragogický výzkum. Praha: Grada Publishing, a. s., 2014. BUZAN, T. et al. Myšlenkové mapy. Brno: Computer Press, 2011. RENNER, PETR. The art of teaching adults. Vancouver, Training Associates, 2005. MCDONALD, M.E. The Nurse Educator s Guide to Assessing Learning Outcomes. 2nd. ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers, 2007. ISBN 978-0-7637-4023-8.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné aktivní 80% účasti na cvičeních.Zpracování zadané písemné práce.Splnění písemného testu.

Garant

Petra Mandysová, MSN, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Ivana DukováPetra Mandysová, MSN, Ph.D.Mgr. Lucie ChrudimskáPetra Mandysová, MSN, Ph.D.Mgr. Romana Procházková