Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe I. (KOS / P8ODP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P8ODP - Odborná praxe I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ošetřovatelský proces u onkologicky nemocných klientů/pacientů.Použití NANDA domén v diagnostické fázi ošetřovatelského procesu.Management bolesti (hodnocení, monitoring, coping, farmakologické a nefarmakologické metody zvládání bolesti, dokumentace bolesti).Práce s cytostatiky.Péče o výživu pacienta/klienta (nutriční screening).Prevence vzniku dekubitů.Ošetřování maligních ran, práce s moderním obvazovým materiálem.Edukace onkologicky nemocných.Edukace zaměřená na prevenci onkologických onemocnění.Zvládání nejčastějších symptomů u terminálně nemocných (bolest, dušnost, nauzea a zvracení, zmatenost, únava, krvácení, poruchy vyprazdňování, poruchy spánku).Aplikace konceptu bazální stimulace.Péče o pacienta ve fázi in finem a post finem.

Získané způsobilosti

Student vyhledává a uspokojuje potřeby onkologicky nemocných pacientů/klientů na základě aktivní a individualizované ošetřovatelské péče, realizované metodou ošetřovatelského procesu, v souladu s právními předpisy, standardy a etickými normami. Je schopen zhodnotit somatický stav a výživu nemocného, sepsat nutriční anamnézu, provést základní fyzikální vyšetření pacienta/klienta, zvládá management bolesti, edukaci, péči o terminálně nemocného. Podílí se na spolupráci uvnitř zdravotnického týmu, spolupracuje s rodinou pacienta/klienta, respektuje a dodržuje platné zákony a normy.

Literatura

Marečková, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1399-3.

Požadavky

Splnění povinné 100% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění stanovených výkonů a ošetřovatelských procesů.Zpracování zadané písemné práce.Splnění praktické zkoušky.

Garant

Mgr. Lucie Chrudimská

Vyučující

Mgr. Lucie Chrudimská