Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliativní ošetřovatelství (KOS / P8PAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P8PAL - Paliativní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní myšlenky paliativní péče.Paliativní péče v systému zdravotnictví EU.Péče o pacienta ve fázi in finem.Nejčastější symptomy a jejich zvládání: bolest, dušnost, nauzea a zvracení, zmatenost, únava, krvácení, poruchy vyprazdňování, poruchy spánku.Psychické potřeby, emoční podpora, nedirektivní přístup, jedinečnost člověka, pravdivost.Sociální potřeby: důležitost stabilního prostředí, podpora rodinných vazeb, kontexty umírání, specifika domácí paliativní péče.Spirituální potřeby umírajících z ošetřovatelského pohledu: naděje, láska, odpuštění a smíření, religiozita.Doprovázení rodinných příslušníků, péče o pozůstalé.Specifické aspekty péče o nevyléčitelně nemocné děti.Význam komunikace s nemocným a rodinou.Multikulturní aspekty v péči o umírající.Zvládání nejčastějších symptomů u nevyléčitelně nemocných v prostředí hospice.Uspokojování psychických potřeb, emoční podpora terminálně nemocných a jejich rodin v prostředí hospice.Podpora rodinných vazeb, spolupráce a komunikace s rodinou umírajícího v prostředí hospice.Uspokojování spirituálních potřeb u pacientů v prostředí hospice.Péče o pacienta ve fázi in finem a post finem v prostředí hospice.

Získané způsobilosti

Student zná symptomy terminálních fází a odpovídající ošetřovatelské intervence. Provádí nácvik komunikace s vážně nemocným pacientem i jeho rodinou. Teoreticky zná kritéria kvality a řízení ošetřovatelského týmu při práci v emočně vypjatých situacích.Bude schopen plánovat, vést, hodnotit ošetřovatelský proces u nevyléčitelně nemocného a umírajícího pacienta v rámci zdravotnického týmu. Použité postupy bude umět zdůvodnit a obhájit v odborné i laické diskuzi.

Literatura

SLÁMA, O.; KABELKA, L.; VORLÍČEK, J. Paliativní medicína pro praxi. 1. vyd. Praha : Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-505-5.Marková, M. Sestra a pacient v paliativní péči. 1. vyd. Praha : Grada publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3171-1.KUTNOHORSKÁ, J. Etika v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2069-2.Marková, A. a kol. Hospic do kapsy : Příručka pro domácí paliativní týmy. 1. vyd. Praha : Hospicové občanské sdružení, 2009. ISBN 978-80-254-4552-5.Kalvach, Z. Manuál paliativní péče o umírající pacienty: Pomoc při rozhodování v paliativní nejistotě. 1. vyd. Praha : Hospicové občanské sdružení Cesta domů, 2010. ISBN 978-80-904516-4-3.O CONNOR, M.; ARANDA, SANCHIA. Paliativní péče pro sestry všech oborů. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, a. s., 2005. ISBN 80-247-1295-4.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina Čermáková, DiS.Mgr. Jitka Rusová, DiS.doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D.