Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a náboženská víra (KOS / P9PNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P9PNV - Psychologie a náboženská víra, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do psychologie náboženství.Základní představitelé oboru psychologie náboženství.Základní pojmy oboru psychologie náboženství.Wiliam James jako filozof i psycholog a religionista.Problém zla v psychopatologii neurózy. Zlo neurózy a zlo hříchu.Neuróza - základní překážka v duševním i duchovním vývoji.Duchovní vedení a psychoterapie. Porovnání koncepce lidského růstu Karen Horneyové a Jeana Vaniera.Psychoterapie,náboženství a etika. Morální princip evoluce- porovnání závěrů analytické psychologie a náboženství.Afektivní poruchy a jejich spirituální interpretace.Schizofrenie a mystika, vymezení hranice mezi psychózou a projevy náboženského prožívání.Fanatizmus z pohledu bývalého svědka Jehovova.Nezralá religiozita a její vliv na osobnost nemocného i zdravotníka.Zralá religiozita , důsledky zralé víry na člověka ve zdraví i v nemoci.Existenciální psychoterapie V.E. Frankla, otázky smyslu života, svědomí a souvislosti s náboženskou vírou.

Získané způsobilosti

Student pochopí vztah mezi psychoterapií a morálkou, rozpozná projevy zdravé a nezdravé náboženské víry. Získá základní orientaci v psychopatologii s religiozním obsahem i ve specifických problémech nemocných s výrazně nezralou religiozitou a v zásadách jejich léčby.

Literatura

HOLE G. Fanatizmus jako sklon k extrému. Portál Praha 1998. HORNEYOVÁ K. Neuróza a lidský růst. Triton Pragma, Praha 2000. Říčan, P. Psychologie náboženství. Melantrich A. S., Praha 1930. Underhillová, E. Mystika. FRANKL VE. Vůle ke smyslu. Brno, Cesta 1994.

Požadavky

Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

PharmDr. Samuel Jindra

Vyučující

Mgr. Martin HarbichPharmDr. Samuel Jindra