Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KPZ / K1SOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / K1SOC - Sociologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociologie jako vědecká disciplína.Předmět, vývoj a teoretická východiska.Tradiční a moderní společnost, vývoj moderní společnosti.Sociální stratifikace, pozice, status, sociální mobilita.Institucionalizace jednání, sociální role.Organizované jednání, byrokracie.Společenské skupiny, teorie davů.Symbolická komunikace.Normální a patologické ve společnosti, konflikt.Sociologie medicíny, vznik, vývoj, předmět.Zdraví ze sociologického hlediska.Nemoc ze sociologického hlediska.Sociologie pacienta.Role sestry.Role lékaře.Role ženy, gender.Sociální jevy, typy výzkumů, členění výzkumného procesu.Projekt sociologického výzkumu, cíl, hypotéza.Výzkumné metody.Tvorba dotazníků.Škálování.Prezentace výzkumu.Sociometrické metody.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní poznatky o sociálních vztazích v profesní a soukromé sféře života, prokáže schopnost komplexního nazírání na jevy a procesy ve společnosti ve vztahu k medicíně a ošetřovatelství, zvládne aplikaci vybraných metod sociologického výzkumu v praxi.

Literatura

Veselá, J. Sociologický výzkum a jeho metody. 1. vyd. Pardubice, 2002, 92 s. ISBN 80-7194-466-1.Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. 4. vyd. Brno : IDVPZ, 2002, 167 s. ISBN 80-7013-355-4.Keller, J. Úvod do sociologie. 1. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 1997, 144 s. Lenderová, M. K hříchu i k modlitbě. Žena v minulém století. Praha, 1999. Bauman, Z. Myslet sociologicky: Netradiční uvedení do sociologie. Praha : SLON, 1996. Bartlová, S. Sociální patologie. 1. vyd. Brno : IDVPZ 1998, 53 s. Giddens, A. Sociologie. 1. vyd. Praha: Argo, 2013. Možný, I. Sociologie rodiny. Praha : Slon, 2002. ISBN 80-86429-05-9.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.Zpracování zadané písemné práce.

Garant

Mgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Barbora FaltováMgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.Mgr. Barbora Faltová