Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. v gynekologii a porodnictví (KPZ / K5OTG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / K5OTG - Oš. v gynekologii a porodnictví, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifické funkce pohlavních orgánů a jejich poruchy.Gynekologická vyšetření.Vývojové vady rodidel a deviace rodidel.Záněty rodidel.Nádory rodidel.Výchova k mateřství.Antikoncepce.Těhotenství.Prenatální péče.Rizikové faktory pro vývoj plodu.Rizikové těhotenství.Genetické poradenství.Porod.Porodnické operace.Alternativní metody v porodnictví.Šestinedělí.První pomoc při porodu mimo ústav.Ošetřovatelský proces o ženu se zánětlivým onemocněním.Ošetřovatelský proces o ženu po gynekologické operaci.Proces v porodní asistenci o ženu s fyziologickým a rizikovým těhotenstvím.Proces v porodní asistenci o ženu před, během a po porodu a v šestinedělí.

Získané způsobilosti

Student zná a pracuje s moderními vyšetřovacími metodami, s organizací péče o ženu a s diagnostikou a léčbou nemocí rodidel. Student se orientuje v problematice péče o těhotné ženy v oblasti porodní asistence.

Literatura

ROZTOČIL, A. Moderní gynekologie. Praha: Grada, 2011. BINDER, T. a kol. Porodnictví. Praha: Karolinum, 2012. Kudela, M. a kol. Základy gynekologie a porodnictví pro posluchače lékařské fakulty. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 9788024419756.FAIT, T. Antikoncepce. Praha: Maxdorf, 2009. ROB, L., MARTAN, A., CITTEBART, K. a kol. Gynekologie. Praha: Galén, 2008. Mašata, J.; Jedličková, A. Infekce v gynekologii. Praha: Maxdorf, 2006. Roztočil, A. a kol. Moderní porodnictví. Praha: Grada Publishing, 2008. HERDMAN, HEATHER,T. Ošetřovatelské diagnózy definice & klasifikace: 2012-2014. Praha: Grada Publishing, 2013. HÁJEK, Z. A KOL. Porodnictví. Praha: Grada, 2014. KOLIBA, P., ŠEVČÍK, l., PANNOVÁ, J. Propedeutika v gynekologii a porodnictví pro porodní asistentky. Ostrava: Ostravská Univerzita v Ostravě, 2004. DUŠOVÁ, B., MAREČKOVÁ, J. Úvod k péči porodní asistentky o ženu s patologickým a rizikovým těhotenstvím. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

Mgr. Markéta Moravcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Moravcová, Ph.D.Mgr. Věra Erbenová