Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metody soc. práce I. (KPZ / P1MS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1MS1 - Teorie a metody soc. práce I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dilemata v sociální práci.Paradigmata sociální práce.Teorie psychodynamické.Teorie humanistické a existencionální.Sociologické teorie.Sociálně psychologické a komunikační modely.Kognitivně-behaviorální směry, přístup orientovaný na úkoly.Sociálně ekologické perspektivy.Antiopresivní přístup.Systémové teorie.Realitní terapie.Moc a pomoc v sociální práci.Sociální práce s jednotlivcem.Vztah klient a sociální pracovník, soustředěný cílový přístup dle Řezníčka.Systemická modifikace přístupu dle Úlehly, profesionální způsoby práce.Sociální práce se skupinou, skupinová sociální práce a skupinová terapie.Typy a účely skupin, modely a etapy práce se skupinou.Sestavení skupiny, skupinová dynamika, vývojové fáze skupiny, způsoby vedení skupiny.Diskuze nad současnými dilematy české sociální práce.Diskuze nad současnými dilematy mezinárodní sociální práce.Příklady užití psychodynamických a sociálně psychologických teorií.Příklady užití sociologických a systémových teorií.Příklady užití kognitivně-behaviorálních směrů v praxi.Příklady užití realitní terapie.Příklady užití antiopresivních přístupů.Příklady užití systémové teorie.

Získané způsobilosti

Studující se orientují v jednotlivých metodách sociální práce a jejich využití v praxi.

Literatura

KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2010. MATOUŠEK, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2008. MUSIL, L. "Ráda bych Vám pomohla, ale?" Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. ISBN 80-903070-0-0.MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2007. ADAMS, R., DOMINELLI, L. and PAYNE, M. Critical Practice in Social Work. London: Palgrave, 2009. KRATOCHVÍL, S. Skupinová psychoterapie v praxi. Praha: Galen, 2009. Adams, R.; Dominelli, L.; Payne, M. SOCIAL WORK: Themes, Issues and Critical Debates. Third Edition. London: Palgrave Macmillan, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách a cvičeních.Úspěšné absolvování vědomostního testu před ústní zkouškou.Splnění ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Marie Macková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Barbora FaltováPhDr. Marie Macková, Ph.D.Mgr. Adéla Michková, Ph.D.Mgr. Barbora FaltováPhDr. Marie Macková, Ph.D.Mgr. Adéla Michková, Ph.D.