Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KPZ / P1SCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1SCI - Sociologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociologie jako vědecká disciplína, její význam pro praxi.Vývoj sociologie, hlavní sociologické teorie a jejich představitelé.Příroda a společnost. Tradiční, moderní, postmoderní společnost. Rozmanitost kultur, náboženství, sekularita, změna.Proces socializace, osobnost, generace, životní cyklus.Sociální stratifikace společnosti, pozice, status, sociální mobilita, sociální skupiny, davy, etnická struktura.Institucionalizace jednání, sociální pozice a sociální role, tender.Rodina jako specifická sociální skupina a její vývoj.Organizované jednání ve společnosti, byrokracie, práce, vzdělání.Sociální interakce, komunikace, masová komunikace.Normální a patologické jevy ve společnosti, hodnoty, systém sociální kontroly, konflikt.Zdraví ze sociologického hlediska.Nemoc ze sociologického hlediska.Sociologie pacienta. Role zdravotníka, vztahy zdravotník - pacient.Sociální jevy.

Získané způsobilosti

Studující si osvojí základní poznatky o sociologii, prokáže schopnost komplexního nazírání na jevy a procesy probíhající v konkrétní reálné společnosti, a to zejména ve vztahu ke zdravotnictví a sociální práci, orientuje se v sociologické literatuře.

Literatura

Veselá, J. Sociologický výzkum a jeho metody. 1. vyd. Pardubice, 2002. ISBN 80-7194-466-1.Giddens, A. Sociologie. 1. vyd. Praha: Argo, 2013. Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. 4. vyd. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-355-4.Keller, J. Úvod do sociologie. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1997. Lenderová, M. K hříchu i k modlitbě. Žena v minulém století. Praha, 1999. Bauman, Z. Myslet sociologicky: Netradiční uvedení do sociologie. Praha: SLON, 1996. Bartlová, S. Sociální patologie. 1. vyd. Brno: IDVPZ, 1998. Možný, I. Sociologie rodiny. Praha: Slon, 2002. ISBN 80-86429-05-9.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění zadané písemné práce.Splnění ústní/písemné zkoušky.

Garant

Mgr. Barbora Faltová

Vyučující

Mgr. Barbora Faltová