Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KPZ / P1SCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1SCL - Sociologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociologie jako vědecká disciplína, teoretická východiska.Tradiční a moderní společnost, vývoj moderní společnosti.Sociální stratifikace, pozice, status, sociální mobilita, gender.Institucionalizace jednání, sociální role.Organizované jednání, byrokracie.Společenské skupiny, teorie davů.Symbolická komunikace.Normální a patologické ve společnosti, konflikt.Sociologie medicíny, vznik, vývoj, předmět.Zdraví ze sociologického hlediska.Nemoc ze sociologického hlediska.Sociologie pacienta.Role sestry.Role lékaře.Sociální jevy, vhodné téma k sociologickému výzkumu.Členění výzkumného procesu, projekt sociologického výzkumu.Stanovení cílů výzkumu, formulace výzkumných otázek.Metodika výzkumu.Realizace výzkumu.Analýza získaných dat.Prezentace zjištěných výsledků.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní poznatky o sociálních vztazích v profesní a soukromé sféře života, prokáže schopnost komplexního nazírání na jevy a procesy ve společnosti ve vztahu k medicíně a ošetřovatelství, zvládne aplikaci vybraných metod sociologického výzkumu v praxi.

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2011. BAUMAN, Z. a kol. Myslet sociologicky (netradiční uvedení do sociologie). Praha: Slon, 2010. GIDDENS, A. Sociologie. 1. vyd. Praha: Argo, 2013. KUBÁTOVÁ, H. Sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého, 2009. Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Praha: Grada Publishing, 2005. NOVOTNÁ, E. Sociologie sociálních skupin. Praha: Grada, 2010. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2012. PETRUSEK, M. Základy sociologie. Praha: Akademie veřejné správy, 2009. NOVOTNÁ, E. Základy sociologie. Praha: Grada, 2008. LENDEROVÁ, M. K hříchu i k modlitbě. Žena v minulém století. Praha, 1999. Zapletal, B. Pojmy ze sociologie. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. FICHER, S.; ŠKODA, J. Sociální patologie. Praha: Grada, 2009. VESELÁ, J. Sociologický výzkum a jeho metody. Pardubice, 2002. MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha: Slon, 2002.

Požadavky

Splnění povinné 70% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.Zpracování zadané písemné práce.

Garant

Mgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Barbora FaltováMgr. Eva Hlaváčková, Ph.D.Mgr. Barbora Faltová