Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (KPZ / P1SCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1SCP - Sociální politika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení sociální politiky jako vědní disciplíny a její základní pojmy. Sociální politika Evropské unie.Funkce sociální práce v systému sociální politiky, společnost.Typologie sociálního státu (welfahrestate), úloha sociálního státu v dnešní společnosti.Funkce a nástroje sociální politiky.Subjekty a objekty sociální politiky.Dílčí oblasti sociální politiky.Sociální exkluze, inkluze a chudoba. Preventivní role sociální politiky.Sociální služby, sociálně právní ochrana, sociální pojištění, sociální zabezpečení, sociální pomoc.Diskusní semináře nad aktuálními sociálními problémy s ohledem na novodobá sociální rizika v kontextu současných nástrojů sociální politiky.Politika trhu práce, sociálního zabezpečení. Zdravotní, vzdělávací, rodinná a protidrogová politika.Prezentace seminárních prací studujících.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v základní terminologii sociální politiky a dokáže získané poznatky uplatnit v práci zdravotně-sociálního pracovníka.

Literatura

TOMEŠ, I. Obory sociální politiky. Praha: Portál, 2011. KREBS, V. a kol. Sociální politika. Praha: ASPI, 2007. ISBN ISBN: 80-7357-276.FRANCOVÁ, H.; NOVOTNÝ, A. Sociální politika v základech. Praha: Triton, 2008. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-680-3.TOMEŠ, I. Sociální právo České republiky. Praha: Linde Praha, 2014. SMUTEK, M. Sociální stát. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na cvičeních.Vypracování a prezentace seminární práce na dané téma.

Garant

Mgr. Adéla Michková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Adéla Michková, Ph.D.Mgr. Adéla Michková, Ph.D.