Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Supervize ve zdr.-soc. práci (KPZ / P1SZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1SZP - Supervize ve zdr.-soc. práci, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj a kontext supervize v ČR, pojem supervize v současnosti.Funkce supervize - vzdělávací, podpůrná, řídící.Supervize a některé psychologické zákonitosti vztahu v procesu pomoci.Formy supervize - možnosti a limitace.Supervizní kontrakt jako proces, rekontraktování, modely supervize.Kreativní techniky v supervizi, možnosti jejich využití, rizika.Skupinová práce a balintovské skupiny.Etika v supervizi, osoba supervizora.Vzdělávání v supervizi - odborná průprava, akreditace, výcvik.Význam supervize ve zdravotně sociální práci.Supervize ve Standardech kvality sociálních služeb.Sebezkušenostní zážitková skupina s využitím balintovských postupů.Reflexe balintovské skupiny a její přínos v práci s klienty různých cílových skupin, skupinová diskuse. Kazuistiky.Prezentace zápočtových prací, diskuse.

Získané způsobilosti

Studující zná nejen teoretické znalosti o supervizi (definice, formy a cíle, pozice supervizora a supervidovaného, etiku supervizního procesu), má praktické zkušenosti se supervizí v rámci sebezkušenostní zážitkové skupiny.

Literatura

HAVRDOVÁ, Z. Kultura organizace a supervize ve vzájemném působení. Praha: FHS UK, 2011. HAVRDOVÁ, Z.; HAJNÝ, M. Praktická supervize: průvodce supervizí pro začínající supervizory, manažery a příjemce supervize. Praha: Galen, 2008. HAWKINS, P.; SHOHET, R. Supervize v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2004. CARROLL, M.; HOLSTRUPOVÁ, M. Integrativní přístup k supervizi. Praha: Triton, 2004. PAČESOVÁ, M. Lékař, pacient a Michal Balint. Praha: Triton, 2004. MATOUŠEK, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2008. KALINA, K. Supervize - kazuistiky. Praha: Triton, 2004. MATOUŠEK, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2012.

Požadavky

Splnění povinné 70% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na cvičeních.

Garant

doc. MUDr. Alena Vosečková, CSc.

Vyučující

Mgr. Adéla Michková, Ph.D.Mgr. Adéla Michková, Ph.D.