Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie porodní asistence (KPZ / P1TPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1TPA - Základy teorie porodní asistence, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj ošetřovatelství a porodní asistence.Vývoj vzdělávání porodních asistentek.Profese porodní asistentky - image, role, kompetence a etické aspekty.Profesní organizace u nás a ve světě.Základní terminologie a koncepce ošetřovatelství.Holistické teorie vzniku chorob.Teorie lidských potřeb.Metodologie ošetřovatelství. Specifika procesu v porodní asistenci a ošetřovatelského procesu.Konceptuální modely a teorie ošetřovatelství.Aliance NNN - NANDA - I, NIC, NOC.Profesionální role porodní asistenty.Hodnocení fyzických potřeb klientky - řešení modelových situací, formulování ošetřovatelských diagnóz.Hodnocení psychických potřeb klientky - řešení modelových situací, formulování ošetřovatelských diagnóz.Hodnocení sociálních potřeb klientky - řešení modelových situací, formulování ošetřovatelských diagnóz.Specifika poskytované péče v porodní asistenci u příslušníků etnických národnostních menšin v ČR - řešení modelových situací, rozbor, kazuistika.

Získané způsobilosti

Studující aplikují získané teoretické poznatky a praktické dovednosti ve všech předmětech vztahujících se k výkonu povolání porodní asistentky včetně odborné praxe.

Literatura

VRÁNOVÁ, V. Historie babictví a současnost porodní asistence. Olomouc : VUP, 2007. Doležal, A. Od babictví k porodnictví. Praha : Karolinum, 145 s., 2001. ISBN 80-246-0277-6.NANDA International. Ošetřovatelské diagnózy definice a klasifikace: 2012-2014. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4328-8.Marečková, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1399-3.PLEVOVÁ, I. a kol. Ošetřovatelství I.,II. Praha : Grada Publishing, 2011. PLEVOVÁ, I.; SLOWIK, R. Vybrané kapitoly z historie ošetřovatelství. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008. JAROŠOVÁ, D. Vybrané ošetřovatelské modely a teorie. Ostrava : OU ZSF, 2003. Vyhláška MZČR č. 55/2011 Sb. , kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků. Zákon MZČR č. 105/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů. BULECHEK, G. M.; BUTCHER, H. K. a kol. Nursing Interventions Classification (NIC). St. Louis : MOSBY, 2008. MOORHEAD, S.; JOHNSON, M. a kol. Nursing Outcomes Classification (NOC). St. Louis : MOSBY, 2008. ŽIAKOVÁ, K.; JAROŠOVÁ, D.; ČÁP, J. a kol. Ošetřovatelství - konceptuální modely a teorie. Ostrava : OS ZSF, 2005. MASTILIAKOVÁ, D. Úvod do ošetřovatelství I. Praha : Karolinum, 2002. MASTILIAKOVÁ, D. Úvod do ošetřovatelství II. Praha : Karolinum, 2003.

Požadavky

Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce.

Garant

Mgr. Helena Petržílková

Vyučující

Mgr. Věra ErbenováMgr. Helena PetržílkováMgr. Zuzana ŠkorničkováMgr. Věra ErbenováMgr. Helena PetržílkováMgr. Zuzana Škorničková