Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní a sociální politika (KPZ / P1ZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P1ZDP - Zdravotní a sociální politika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdraví a jeho determinanty.Metody výchovy ke zdraví a jejich používání.Zdravý způsob života.Obecná epidemiologie a metody její práce.Hygiena a epidemiologie v otázce ochrany veřejného zdraví.Výskyt infekčních onemocnění a jeho prevence.Prevence nozokomiálních nákaz.Problematika drogové závislosti.Pracovní lékařství.Veřejné zdravotnictví EU a WHO.Zdravotní politika EU a WHO.Realizace zdravotní politiky WHO na národní úrovni.Druha a formy zdravotnických služeb a podmínky jejich poskytování ve zdravotnických zařízeních.Mezinárodní klasifikace.Zdravotnická statistika.Ovlivnitelné determinanty zdraví.Metody výchovy ke zdraví a jejich používání.Realizace zdravotní politiky WHO na národní úrovni.Zdravotnická statistika a demografie.

Získané způsobilosti

Student má základní profesní znalosti a dovednosti z oblasti podpory a udržení zdraví, orientuje se v problematice hygieny, epidemiologie, zdravotní politiky a veřejného zdraví. Používá různé výchovné metody v péči o zdraví a prevenci vzniku onemocnění u jedinců, skupiny a celé společnosti.

Literatura

Fait, T. a kol. Preventivní medicína. Praha: Maxdorf Jessenius, 2008. DUKA, M.; KOHOUTOVÁ, I. Sociální politika. Praha: Grada, 2013. KREBS, V. Sociální politika. Praha: Wolters Kluwer, 2010. HOLČÍK, J. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. Brno: Masarykova Univerzita, 2010. JANEČKOVÁ, H.; HNILICOVÁ, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál, 2009. DURDISOVÁ, J. Ekonomika zdraví. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, 2005. NEŠPOR, K. Návykové chování. Praha: Portál, 2007. WHO. ZDRAVÍ 21 Osnova programu Zdraví pro všechny v Evropském regionu Světové zdravotnické organizace. Praha: WHO Regionální úřadovna pro Evropu, 2000.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce.Splnění ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie SobotkováPhDr. Magda Taliánová, Ph.D.Mgr. Lucie Sobotková