Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika (KPZ / P2SPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P2SPG - Speciální pedagogika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Speciální pedagogika jako studijní a vědní disciplína. Historie péče o osoby s postižením.Vliv současných změn v edukaci žáků se speciálními potřebami, integrace.Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením.Systém speciální pedagogiky.Uvedení do problematiky osob s mentální retardací, demencí a poruchami autistického spektra.Uvedení do problematiky osob s tělesným postižením, zdravotním oslabením a osob nemocných.Uvedení do problematiky osob se smyslovým postižením.Uvedení do logopedie.Uvedení do problematiky osob s narušenou socializací, s poruchami chování a emocí, osob se závislostmi.Uvedení do problematiky osob s kombinovanými vadami.Problematika osob se specifickými poruchami učení, syndromem ADHD.Speciální pedagogika raného věku a raná péče.Speciálně pedagogická andragogika a gerontagogika.Postavení ucelené koordinované (re)habilitace ve speciální pedagogice.Spolupráce speciálně pedagogických institucí a nestátních neziskových subjektů.Analýza současných trendů ve speciální pedagogice, školský zákon.Aktuální trendy v oblasti péče o jedince s postižením - integrace.Strategické dokumenty celosvětových organizací, Evropské unie a aktuální legislativní opatření v České republice.Speciální pedagogika a hraniční vědní obory včetně zdravotně sociální práce.Integrační a inkluzivní vzdělávání.Aplikace pedagogických a speciálně pedagogických zásad v praxi.Aktuální problematika cílových skupin speciální pedagogiky.Alternativní školy a alternativní pedagogické koncepce.Poradenská zařízení, volnočasové aktivity.Mezirezortní spolupráce - školství, zdravotnictví, sociální služby.Zdroje informací pro osoby s postižením.

Získané způsobilosti

Studující zná příčiny, projevy a důsledky senzorického postižení, mentálního postižení, komunikačních vad a poruch, tělesných vad, některých chronických onemocnění, specifických poruch učení a chování.

Literatura

VÍTKOVÁ, M. (ed.). Integrativní školní (speciální) pedagogika: základy, teorie, praxe. Brno: MSD, 2004. PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2010. FISCHER, S.; ŠKODA, J. Speciální pedagogika: edukace a rozvoj osob se somatickým, psychickým a sociálním znevýhodněním. Praha: Triton, 2008. SLOWÍK, J. Speciální pedagogika: prevence a diagnostika, terapie a poradenství, vzdělávání osob s různým postižením, člověk s handicapem a společnost. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-802-4717-333.LECHTA, V. Základy inkluzivní pedagogiky: dítě s postižením, narušením a ohrožením ve škole. Praha: Portál, 2010. JESENSKÝ, J. Andragogika a gerontagogika handicapovaných. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-823-9.Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010-2014: schválený usnesením vlády České republiky ze dne 29. března 2010 č. 253. Praha: Úřad vlády České republiky, 2010. KRHUTOVÁ, L. Občané se zdravotním postižením a veřejná správa. Olomouc: Výzkumné centrum integrace zdravotně postižených, 268 s., 2005. ISBN 80-903-6580-9.ŠÁNDOROVÁ, Z. Základy komprehenzívní a integrativní speciální pedagogiky raného věku. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. ISBN 80-7041-259-3.JESENSKÝ, J. Základy komprehenzivní speciální pedagogiky. Hradec Králové: Gaudeamus, 2000. ISBN 80-7041-196-1.SÝKOROVÁ, K. Základy sociologie, filosofie a etiky pro pomáhající profese. Liberec: TUL, 2008. ISBN 978-80-7372-323-1.RENOTIÉROVÁ, M. Základy speciální pedagogiky I., II. Olomouc: UP, 2005.

Požadavky

Splnění zadané zápočtové práce.Splnění povinné 80% účasti na přednáškách a cvičeních.Splnění písemného zápočtového testu.

Garant

doc. PaedDr. Karel Neubauer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Barbora FaltováMgr. Barbora Faltová