Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v neonatologii (KPZ / P3NEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P3NEO - Ošetřovatelská péče v neonatologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do neonatologie.Základy prenatální péče z hlediska pediatrie.Kategorizace novorozenců.Fyziologický novorozenec.Kojení a výživa novorozence.ČAS - resuscitace novorozence.Poruchy dýchání u novorozenců - RDS.Porodní poranění novorozence.Vrozené vývojové vady.První ošetření novorozence.Resuscitace novorozence.Observace poporodní adaptace, měření fyziologických funkcí, péče o novorozence v inkubátoru.Výživa novorozence.Screeningová vyšetření u novorozence.Vedení dokumentace v porodní asistenci.Prevence hypoglykemického stavu u novorozence v časném poporodním období.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v celkové péči o novorozence a aplikují získané dovednosti v poskytované péči v porodní asistenci o fyziologického, rizikového i patologického novorozence včetně intenzivní péče.

Literatura

FENDRYCHOVÁ, J.; BOREK, I. Intenzivní péče o novorozence. Brno: NCO NZO, 2007. NANDA International. Ošetřovatelské diagnózy definice a klasifikace: 2012-2014. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4328-8.MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, 2006. HRODEK, O.; VAVŘINEC, J. a kol. Pediatrie. Praha: Galén, 2002. BOREK, I. Vybrané kapitoly z neonatologie a ošetřovatelské péče. Brno: IDVPZ, 2001. KUDLOVÁ, E.; MYDLILOVÁ, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing, 2005. FENDRYCHOVÁ, J. Základní ošetřovatelské postupy v péči o novorozence. Praha: Grada Publishing, 2011. LEBL, J. A KOL. Klinická pediatrie. Praha: Galén, 2012. DORT, J. DORTOVÁ, E. JEHLIČKA, P. Neonatologie. Praha: Karolinum, 2013. JANOTA, J.; STRAŇÁK, Z. Neonatologie. Praha: Mladá Fronta, 2013. MUNTAU, A. C. Pediatrie. Praha: Grada Publishing, 2014. LEBL, J.; PROVAZNÍK, K. a kol. Preklinická pediatrie. Praha: Karolinum, 2007. LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2004.

Požadavky

Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.Splnění povinné 60% účasti na přednáškách. Splnění povinné 80% aktivní účasti na praktických cvičeních. Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Veronika Sabová

Vyučující

MUDr. Veronika SabováMgr. Helena Petržílková