Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v gynekologii I. (KPZ / P3OAG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P3OAG - Ošetřovatelství v gynekologii I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sexualita ženy v jednotlivých životních obdobích.Sexuální deviace.Klimakterium.Plánované rodičovství a antikoncepce.Poruchy plodnosti u ženy a muže.Metody asistované reprodukce.Etická a právní problematika asistované reprodukce a adopce.Organizace a systém práce v gynekologické ambulanci.Zdravotně výchovná činnost z hlediska plánovaného rodičovství.Metodika sexuální výchovy.Metodika aplikace antikoncepčních metod.Specifika gynekologického vyšetřování dětí.Zdravotně výchovná činnost PA v ambulanci dětské gynekologie.Ošetřovatelská péče o dítě, adolescenta s gynekologickým onemocněním.Účast porodní asistentky na metodách vyšetřování sterility manželského páru.Ošetřovatelská péče o ženu s hyperstimulačním syndromem.Exkurze - Centrum asistované reprodukce.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v oblasti endokrinologie, především se vztahem k reprodukčním orgánům. Studenti získají dovednost realizovat ošetřovatelskou péči formou ošetřovatelského procesu v primární péči, především u dívek s gynekologickým onemocněním a při vyšetřování sterilního páru.

Literatura

FAIT, T. Antikoncepce. Praha: Maxdorf, 2009. Rob, L.; Martan, A.; Cittebart, K. a kol. Gynekologie. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-501-7.Seidlová, D. Kontracepce pro praxi. Praha: Maxdorf, 1997. ISBN 80-85800-39-X.ŘEŽÁBEK, K. Léčba neplodnosti. Praha: Grada Publishing, 2008. ROZTOČIL, A. Moderní gynekologie. Praha: Grada, 2011. Martius, G.; Breckwoldt, M.; Pfleiderer, A. Gynekologie a porodnictví. Martin: Vydavateľstvo Osveta, 1997. HERDMAN, HEATHER,T. Ošetřovatelské diagnózy definice & klasifikace: 2012-2014. Praha: Grada Publishing, 2013. MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, 2006. LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2004. ROZTOČIL, A. A KOL. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii. Brno: IDVPZ, 1998.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce (vypracování a obhájení - seminární práce, přednášky, skupinové práce, vzorového ošetřovatelského plánu, edukačního materiálu, kazuistiky).Splnění zkoušky dle rozhodnutí garanta.

Garant

Dr. med. Germund Hensel

Vyučující

Dr. med. Germund HenselMUDr. Jitka SobotkováMgr. Zuzana ŠkorničkováMgr. Zuzana ŠkorničkováMgr. Markéta Zajíčková