Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porodní asistence II. (KPZ / P3OFP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P3OFP - Porodní asistence II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Plod jako subjekt porodu, hlavička plodu, uložení plodu v děloze.Porodnické vyšetřování.Mechanismus porodu v poloze záhlavím.Porodní síly a porodní cesty.První, druhá a třetí doba porodní a povinnosti porodní asistentky.Porodní poranění.Lékařské vedení porodu.Medikamentózní vedení porodu.Indukce porodu.Novorozenec z hlediska porodníka, hodnocení dle Apgarové.Poranění plodu při porodu.Statistické ukazatele směřující k hodnocení porodnické péče.Fyziologické šestinedělí.Rozpoznání primigravidy od multigravidy.

Získané způsobilosti

Student zná a provádí komplexní ošetřovatelskou péči formou ošetřovatelského procesu o rodičku během fyziologického porodu. Samostatně vede fyziologický porod a provádí kompletní administrativní činnost související s péčí o rodičku na porodním sále.

Literatura

Čech, E. a kol. Porodnictví. 2. vyd. Praha, Grada Publishing 1999, 432 s. (str. 103 - 142), 2006. ISBN 80-247-1303-9.Chamberlain, G. A practice of Obstetrics and gynaecology. Harcourt, Publishers Limited, 2000. Roztočil,A. a kol. Intenzivní péče na porodním sále. 1. vyd. Brno, IDVPZ, 1996. ISBN 80-7013-230-2.Roztočil, A. a kol. Moderní porodnictví. Praha: Grada Publishing, 400 s., 2008. ISBN 978-80-247-1941-2.

Požadavky

Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.