Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotně-sociální péče o handicap. II. (KPZ / P4HAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P4HAN - Zdravotně-sociální péče o handicap. II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní orientace ve zdravotně sociální problematice osob s tělesným postižením, zdravotním oslabením a osob nemocných.Ucelená (re)habilitace cílových skupin - léčebná, pedagogická, sociální a pracovní.Specifické charakteristiky cílových skupin napříč věkovými kategoriemi.Specifika sociální práce s cílovými skupinami.Reedukační, kompenzační a rehabilitační pomůcky.Systém zdravotně sociálních služeb a péče (ZSS a P) o cílové skupiny.Sociálně právní pomoc cílovým skupinám.Charakteristika prostředků a metod využitelných v systému ZSS a P u osob s tělesným postižením.Organizace osob s TP participující na ZSS a P těchto jedinců.Plánování, koordinace a realizace ZSS a P u osob s tělesným postižením.Technické prostředky.Hospitalizace jedince s onemocněním - možnosti ZSS a P.Vybrané metody a techniky využitelné v rámci ZSS a P u nemocných a zdravotně oslabených osob.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni aplikovat získané teoretické vědomosti a dovednosti z oblasti zdravotně sociální péče a služeb u osob s tělesným postižením, zdravotním oslabením a osob nemocných.

Literatura

KVĚTOŇOVÁ - ŠVECOVÁ, L. Edukace dětí se speciálními potřebami v raném a předškolním věku. Brno : Paido, 2004. ISBN 80-7315-063-8.OPATŘILOVÁ, D. Pedagogická intervence v raném a předškolním věku u jedinců s dětskou mozkovou obrnou. Brno : PdF MU, 2003. ISBN 80-210-3242-1.MATĚJČEK, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. Jinočany : H&H, 2001. ISBN 80-86022-92-7.BENDOVÁ, P. Somatopedie pro výchovné pracovníky I. Olomouc : VUP, 2005. ISBN 80-244-1097-4.JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha : Triton, 2001. ISBN 80-7254-192-7.NOVOSAD, L., NOVOSADOVÁ, M. Ucelená rehabilitace lidí se zdravotním, zejména somatickým postižením. Liberec : Technická univerzita, 2000. ISBN 80-7083-383-1.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Kateřina Kmentová

Vyučující

Mgr. Kateřina KmentováMgr. Kateřina Kmentová