Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. práce s rizik. skup. a menšinami (KPZ / P4PRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P4PRS - Soc. práce s rizik. skup. a menšinami, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Uvedení do problematiky rizikových skupin.Terminologie v oblasti rizikových skupin.Základní sociologické teorie sociálních deviací.Vymezení rizikových skupin a jejich charakteristika.Sociální práce s bezdomovci, osobami drogově závislými a sociálně marginálními skupinami.Sociální práce s rizikovou mládeží.Sociální práce s dalšími rizikovými skupinami - uprchlíci, emigranti, azylanti.Uvedení do problematiky národnostních menšin a etnických skupin.Postavení národnostních menšin, historie, legislativa.Úkoly a analýzy Rady vlády pro národnostní menšiny.Rómové.Aktuální způsoby řešení problémů a jejich relevantnost existujícími státními a nestátními organizacemi.Multikulturní výchova.Všeobecná deklarace lidských práv, Charta základních práv EU.Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod, Listina základních práv a svobod.Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, Mezinárodní pakt o občanských a politických právech.Diskusní příspěvky na téma vybrané rizikové skupiny a specifické charakteristiky sociální práce s touto skupinou.Diskusní příspěvky na téma vybrané národnostní menšiny.Diskusní příspěvky na téma rómské etnikum a sociální práce s touto cílovou skupinou.

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat získané vědomosti a dovednosti do praxe zdravotně sociálního pracovníka, a to v rozsahu sylabu daného předmětu.

Literatura

GIRTLER, R. Okrajové sociální kultury. Brno : Masarykova univerzita, 2001. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 1999. MUNKOVÁ, G. Sociální deviace. Praha : Karolinum, 2000. HRČKA, M. Sociální deviace. Praha : SLON, 2000. HORT,V.; HRDLIČKA, M.; KOCOURKOVÁ, J.; MALÁ, E. Dětská a adolescentní psychiatrie. Praha : Portál, 2000. Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod. Charta základních práv EU. Listina základních práv a svobod. SIROVÁTKA, T. (ed.). Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno : Masarykova univerzita / Georgetown, 2002. Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. TAYLOR, Ch. Multikulturalismus. Zkoumání politiky uznání. Praha : Filosofický Ústav AV ČR, 2001. Všeobecná deklarace lidských práv.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Barbora Faltová

Vyučující

Mgr. Barbora FaltováMgr. Barbora Faltová