Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace ve zdravotnictví (KPZ / P5EZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P5EZD - Edukace ve zdravotnictví, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Edukace, struktura edukační lekce.Primární, sekundární, terciární lekce edukace.Zdravotnický pracovník v roli edukátora.Metoda edukačního plánu - cíl, obsah, vědomosti, pomůcky.Organizace edukační lekce, edukační program.Evaluace edukace, kriteria pro hodnocení edukátora a edukovaného.Alternativní vyučovací metody používané při edukaci.Model EUR (evokace - uvědomění si - reflexe).Edukační program pacienta - praktická ukázka.Edukace v dětství.Edukace dospělých.Edukace v období stáří.Edukace handicapovaných osob.Prezentace jednotlivých edukací studenty.

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat poznatky a zkušenosti získané při přednáškách a cvičeních do praxe, umí získat edukační anamnézu, zvládá vypracování a použití edukace a edukačního programu u zdravých, nemocných a handicapovaných ve všech vývojových obdobích, úspěšně provádí evaluaci edukačního procesu.

Literatura

KALHOUS, Z.; OBST, O. A KOL. Školní didaktika. Praha: Portál, 2009. JUŘENÍKOVÁ, P. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-2171-2.MAGUROVÁ, D.; MAJERNÍKOVÁ, L. Edukácia a edukačný proces v ošetrovateĺstve. Martin: Osveta, 2009. ISBN 978-80-8063-326-4.BASTABLE, S. B. Essentials of patiens education. Sudbury: Jones and Bartlett, 2006. ŠPIRUDOVÁ, L. A KOL. Multikulturní ošetřovatelství II. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1213-X.TALIÁNOVÁ, M.; ŘEŘUCHOVÁ, M. Vybrané kapitoly z didaktiky ošetřovatelství. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. ISBN 978-80-7395-389-8.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění úkolů zadaných ve cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.Mgr. Věra Erbenová