Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální lékařství (KPZ / P5SOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P5SOL - Sociální lékařství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální lékařství, definice, historie.Preventivní zaměření lékařské péče.Prevence primární, sekundární, terciární.Primární zdravotní péče.Komunitní péče.Systémy péče o zdraví a jejich vývoj.Světová zdravotnická organizace.Priority medicíny 21. století.Program zdraví 21.Druhy zdravotní péče a druhy zdravotnických zařízení, které ji poskytují.Kvalita života, spokojenost pacientů a metody jejího zjišťování.Systém financování zdravotnictví v ČR.Zdravotní pojištění.Systém zdravotnictví v ČR.Demografie.Metody studia zdravotního stavu populace.Vývoj zdravotního stavu populace ČR.Problematika HIV/AIDS.Sociální hodnoty v péči o zdraví.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních teoretických oblastech sociálního lékařství a dokáže je aplikovat do praxe zdravotně sociálního pracovníka.

Literatura

ČEVELA, R. a kol. Sociální a posudkové lékařství. Praha: Karolinum, 2015. JANEČKOVÁ, H.; HNILICOVÁ, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál, 2009. MAREŠ J.; HODAČOVÁ L.; BÝMA S. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství I. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 80 - 246 1062 - 0.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemné zkoušky.

Garant

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Moravcová, Ph.D.PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.Mgr. Markéta Moravcová, Ph.D.PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.