Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dez. a steril. zdravotnických prostředků (KPZ / P7SZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P7SZP - Dez. a steril. zdravotnických prostředků, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problematika hygieny, epidemiologie, mikrobiologie a prevence vztahující se k předsterilizační přípravě a sterilizaci zdravotnických prostředků.Zdravotnické prostředky.Předsterilizační příprava - dezinfekční postupy v perioperační péči.Předsterilizační příprava - kontrola funkčnosti nástrojů a jejich ošetření, setování a balení.Způsoby sterilizace.Kontrolní systémy dezinfekčního a sterilizačního procesu.Kontrola a vedení dokumentace předsterilizační přípravy, sterilizačního procesu v perioperační péči.Umístění, prostorové uspořádání a technologické vybavení centrální sterilizace a přísálových sterilizací.Role sterilizační (nástrojové sestry) v perioperační péči.Transport kontaminovaných zdravotnických prostředků, dvoustupňová dezinfekce, vyšší stupeň dezinfekce, hygienickáa chirurgická dezinfekce rukou.Manipulace s obalovou technikou a obsluha přístrojů na centrální a přísálové sterilizaci.Transport a uložení sterilních zdravotnických prostředků.Kontrola a vedení dokumentace předsterilizační přípravy a sterilizačního procesu v perioperační péči.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v oblasti dezinfekčních postupů (dvoustupňová dezinfekce, vyšší stupeň dezinfekce, hygienická a chirurgická dezinfekce rukou) předsterilizační přípravy a sterilizace zdravotnických prostředků na pracovištích perioperační péče. Studující zná problematiku oddělení centrální sterilizace a přísálové sterilizace.

Literatura

ŠTEFKOVIČOVÁ, M. Dezinfekcia a sterilizacia - teoria a prax. 2. vyd. Žilina: Vrána, 2007. ISBN 978-80-968248-3-0.ZEMAN M, KRŠKA Z. Chirurgická propedeutika. 3. přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing,, 2011. WENDSCHE P, POKORNÁ A, ŠTEFKOVÁ I. Perioperační ošetřovatelská péče. 1. vyd. Praha: Galen, 2012. WICHSOVÁ J, PŘIKRYL P a kol. Sestra a perioperační péče. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. ŠRÁMOVÁ, H. a kol. Nozokomiální nákazy. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2013. MELICHERČÍKOVÁ, V. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. 1. vyd. Praha: Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-468-3.

Požadavky

Splnění povinné účasti na přednáškách a na cvičeních.Splnění písemné nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magda Taliánová, Ph.D.Mgr. Petra PavlováMgr. Lucie SobotkováPhDr. Magda Taliánová, Ph.D.