Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie v žen. lékařství - vyš. metody (KPZ / P8PZL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P8PZL - Patologie v žen. lékařství - vyš. metody, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gynekologická cytodiagnostika - význam, historie.Odběr a zpracování materiálu pro gynekologickou cytodiagnostiku.Interpretace gynekologických nátěrů.Biopsie v gynekologii - obecné zásady odběru materiálu.Příprava histologického materiálu.Cytodiagnostika - praktikum.Biopsie - způsob odběru, manipulace se vzorkem.Příprava histologického materiálu - praktikum.

Získané způsobilosti

Studující zná základní zásady odběru, manipulace, technik zpracování a interpretace cytodiagnostických a bioptických vzorků. Studující provádí základní a specializované úkony na cytodiagnostických pracovištích a pracovištích zaměřených na odběry a přípravu bioptického materiálu. Studující se orientuje v základní ultrazvukové diagnostice patologií ženského reprodukčního systému. Studující asistuje při diagnostických metodách v urogynekologii.

Literatura

HALAŠKA M. a kol. Urogynekologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2004. KOBILKOVÁ, J. a kol. Gynekologická cytodiagnostika. Praha: Galén, 2006. HORÁČEK J., KOBILKOVÁ J. Gynekologická cytodiagnostika. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2013. HOFER M. Kurz sonografie. 4. rozš. a přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. MOTLÍK, K.; ŽIVNÝ, J. Patologie v ženském lékařství. Praha: Grada Publishing, 2001. CIBULA D., PETRUŽELKA J. a kol. Onkogynekologie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách a cvičeních.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.