Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializovaná perioperační péče (KPZ / P8SPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P8SPE - Specializovaná perioperační péče, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná a topografická anatomie zevních rodidel, hráze, pochvy. Obecná a topografická anatomie dělohy.Obecná a topografická anatomie vejcovodů a vaječníků.Anatomické zvláštnosti dětských rodidel a časování operačních výkonů.Vybavení operačních sálů v gynekologii a porodnictví. Podmínky operační léčby, základní typy operačních výkonů a operační přístupy v gynekologii a porodnictví.Specifika perioperační péče o klientku v gynekologii a porodnictví.Abdominální operace.Vaginální operace.Operace na zevním genitálu.Operace na prsu a v axile.Obecná a topografická anatomie zevních rodidel, hráze a pochvy a indikace k operaci - praktikum.Obecná a topografická anatomie dělohy - praktikum.Obecná a topografická anatomie vejcovodů - praktikum.Obecná a topografická anatomie vaječníků - praktikum.Anatomické zvláštnosti dětských rodidel a časování operačních výkonů.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v topografické anatomii reprodukčních orgánů ženy. Studující zná všechny typy operačních výkonů prováděných v léčbě gynekologicky nemocných a těhotných žen.

Literatura

ROHEN J. W. a kol. Anatomie člověka - Fotografický atlas systematické a topografické anatomie. 6. vyd. Praha: Triton, 2008. ČIHÁK R. Anatomie 1. 3. upr. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2011. ČIHÁK R. Anatomie 2. 3. upr. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2013. ČIHÁK R. Anatomie 3. 2. upr. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2004. ROB L., MARTAN L. a kol. Gynekologie. 2. rozš. vyd. Praha: Galén, 2008. HOLUB Z., KUŽEL D. a kol. Minimálně invazivní operace v gynekologii. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. DOLEŽAL A. a kol. Porodnické operace. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. HÁJEK, Z. A KOL. Porodnictví. Praha: Grada, 2014. CIBULA D. a kol. Abdominální hysterektomie v anatomických souvislostech. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. PLATZER W. Atlas topografické anatomie. dotisk 2012, 1. vyd. Praha: Grada, 1996. MÁRA M., HOLUB Z. a kol. Děložní myomy. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. GENARY R. Inkontinence moči u žen. 1. vyd. Praha: Portál, 2013. CIBULA D., PETRUŽELKA L. a kol. Onkogynekologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. KOLAŘÍK D., HALAŠKA M. a kol. Repetitorium gynekologie. 2. vyd. Praha: Maxdorf, 2008. HALAŠKA M. a kol. Urogynekologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2004.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách a cvičeních.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.