Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika instrumentování (KPZ / P8TEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / P8TEI - Technika instrumentování, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Instrumentarium určené k otevřeným a laparoskopickým operacím - vlastnosti instrumentaria, užité materiály, zásady zacházení s instrumentariem.Šicí a podvazový materiál. Operační jehly a implantáty.Ochranné oděvy, operační roušky a ostatní operační zdravotnické prostředky používané v perioperační péči.Principy instrumentace.Personál v perioperačním procesu - průchod filtrem, hygienické zabezpečení rukou v perioperační péči, oblékání operačních plášťů a operačních rukavic.Universální instrumentarium, základní přístrojové vybavení, šicí materiál, chirurgické jehly, implantáty, rouškovací systémy, ochranný oděv a další ZP, materiály a pomůcky v perioperačním procesu.Chirurgické instrumentarium pro jednotlivé typy operací.Provoz operačních sálů, aseptické postupy.Práce asistující a obíhající sestry na operačním sále.Principy instrumentace.Praktické ukázky gynekologických operací.Praktické ukázky porodnických operací.

Získané způsobilosti

Studující zná zásady instrumentování a veškeré užívané materiály v průběhu operací. Studující plní veškeré povinnosti asistující a obíhající porodní asistentky na operačním sále. Studující zná a provádí základní instrumentování u všech typů gynekologických operací.

Literatura

JEDLIČKOVÁ J. a kol. Ošetřovatelská perioperační péče. 1. vyd. Brno: NCO NZO, 2012. WENDSCHE P., POKORNÁ A., ŠTEFKOVÁ I. Perioperační ošetřovatelská péče. 1 vyd. Praha: Galén, 2012. WICHSOVÁ J. a kol. Sestra a perioperační péče. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. Katalogy chirurgických nástrojů dalších zdravotnických prostředků. MELICHERČÍKOVÁ V. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. 1. vyd. Praha: Galén, 2007.

Požadavky

Splnění povinné účasti na přednáškách a cvičeních.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

Mgr. Petra Pavlová