Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metody soc.práce, soc.instituce (KPZ / V9MSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPZ / V9MSP - Teorie a metody soc.práce, soc.instituce, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj sociální práce ve světě a u nás. Vymezení sociální práce, cíle sociální práce.Přehled přístupů v sociální práci.Vymezení pojmů: metody sociální práce, typy intervence v sociální práci.Pomoc a kontrola v sociální práci, pozice sociálního pracovníka. Sociální pracovník a pracovník v sociálních službách.Etapy sociální práce, první kontakt s klientem, sociální anamnéza. Klíčové znalosti o klientovi, terapeutický rozhovor, ukončení práce s klientem a dokumentace.Definice sociálního poradenství, význam, poradenský servis. Specifické typy klientů v rámci sociálního poradenství.Charakteristika sociální práce s jednotlivcem, skupinoua komunitou.Etické otázky sociální práce. Návštěva Krajského úřadu Pardubického kraje, odboru sociálních věcí.Analýza krajského strategického plánu rozvoje sociálních služebv Pardubickém kraji. Zákon o sociálních službách. Inspekcea registrace sociálních služeb. Komunitní plánování sociálních služeb. Střednědobé strategické plány sociálních služeb.Charakteristika sociální práce s jednotlivcem. Charakteristika sociální práce se skupinou - praktikum.Charakteristika sociální práce s komunitou. Komunitní plánování úřadů obcí s rozšířenou působností v ČR. Sociální práce se seniory, zvláštnosti, možnosti péče a pomoci ve státnícha nestátních zařízeních.Sociální práce s jedinci sociálně ohroženými, typy sociálního ohrožení, typy služeb sociální prevence a poradenství.Standardy kvality sociálních služeb.Instituce v sociální oblasti - státní správa, samospráva.Prezentace seminárních prací, supervize.

Literatura

Etický kodex sociálních pracovníků. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2003. Standardy kvality sociálních služeb. Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách. MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. 2. vyd. Praha : Portál, 2004. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na cvičeních.

Garant

PhDr. Marie Macková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marie Macková, Ph.D.PhDr. Marie Macková, Ph.D.