Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování dynamických systémů (AUART / A8MDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUART / A8MDS - Modelování dynamických systémů, Fakulta aplikované informatiky, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Modelování přímé, nepřímé, matematický model deterministický a stochastický. Základní model dynamického systému. Přenosová funkce u linearizovaného modelu.- Linearizace základního modelu dynamického systému. Modelování jednoduchých regulačních systémů. Model, linearizace, převedení do bezrozměrného tvaru a Obrazový přenos.- Regulační ventil. Zásobník kapalin. Teplotní směšovač kapalin.- Koncentrační směšovač kapalin. Rekuperační výměník tepla.- Průtočně míchaný reaktor.- Modelování pracích procesů. Lázňové a dekantační praní nevázané složky.- Lázňové a dekantační praní vázané složky. Kvantitativní vyjádření vázané složky.- Průtočné praní s nenulovou zádrží nevázané složky. Průtočné praní s nenulovou zádrží vázané složky. Experimentální identifikace pracího procesu.- Vypírání vázané složky s difúzí - lázňové praní.- Modelování fermentačních procesů- Základní obecné modely v kinetice heterogenních reakcí.- Stanovení algoritmu řízení v dynamickém systému se soustředěnými parametry.- Stanovení algoritmu řízení v dynamickém systému s rozloženými parametry.- Výpočet limity kvality praní u "nekonečně" prováděného dekantačního praní vázané a nevázané složky s konečnou spotřebou prací tekutiny.

Získané způsobilosti

Student má znalosti týkající metod matematického modelování technologických procesu s ohledem na hmotovou a energetické bilance. Student je schopen provést linearizaci modelu a stanovit obrazového přenosu děje. Po absolvování předmětu se student orientuje se v potřebné literatuře a dokáže najít potřebná data a úspěšně provádět potřebné výpočty za účelem optimalizace a automatického řízení technologických procesů.

Literatura

Kolomazník, K. Modelování dynamických systémů. Brno : VUT, 1990. Ingham, J., Dunn, I.J., Heinzle, E., Prenosil, I.E. Chemical Engineering Dynamics. An Introduction to Modelling and Computer Simulation. Germany, 2000. ISBN 978-3-527-31678-6.Crank, J. Mathematic of Diffusion, Oxford University. London, 1956. Kolomazník, K. Teorie technologických procesů III. Brno : VUT, 1978.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška80-ti procentní aktivní účast v seminářích, správné vypracování zadaných zápočtových příkladů.

Garant

prof. Ing. Karel Kolomazník, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Karel Kolomazník, DrSc.prof. Ing. Dagmar Janáčová, CSc.